Składniki:
Mięso mielone wołowo-wieprzowe
500 gramów
Jajko
1 sztuka
Cebula
1 sztuka
Orzeszki pinii lub pestki słonecznika
2 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr
1 opakowanie
Bułka tarta
100 gramów
Olej roślinny do smażenia
3 łyżki
Słodka śmietanka
100 mililitrów
Bazylia
1 pęczek
Kapary
50 gramów
Mączyste ziemniaki
500 gramów
Mleko
100 mililitrów
Masło
1 łyżka
Gałka muszkatołowa
Sól
1 szczypta
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pestki słonecznika lub orzeszki pinii podpraż do złotego koloru i odłóż na bok.
Krok 2
Ziemniaki obierz, opłucz, zalej chłodną wodą z dodatkiem soli i ugotuj do miękkości. Odcedź wodę z garnka, całość starannie rozgnieć, wsyp mleko, masło i odrobinę mielonej gałki muszkatowej. Ziemniaki powinny mieć kremową konsystencję.
Krok 3
Mięso mielone wymieszaj z jajem, bułką tartą, posiekanymi kaparami, 1 cebulą startą na miazgę oraz pestkami słonecznika lub orzeszkami pinii. Całość przypraw do smaku Przyprawą do mięsa mielonego Knorr.
Krok 4
Z przygotowanego farszu uformuj niewielkie kulki, obtocz je w bułce tartej, spłaszcz i usmaż na obu stronach na gorącym oleju.
Krok 5
Kotleciki odłóż na bok, do patelni wlej pół szklanki wody, wsyp śmietankę oraz liście bazylii. Uzyskany sos doprowadź do wrzenia, zblenduj. Do sosu włóż mięsne kuleczki. Całość gotuj pod pokrywką jeszcze 2-3 minuty. Przygotowane frykadelki serwuj z purée ziemniaczanym i zielonym sosem bazyliowym.
Frykadelki w sosie bazyliowo-kaparowym z ziemniaczanym purée
Delikatne, soczyste frykadelki otulone aksamitnym sosem bazyliowo-kaparowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sekret tej wyjątkowej potrawy tkwi w harmonijnym połączeniu mielonego mięsa z prażonymi orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika, które nadają całości niepowtarzalnego, orzechowego aromatu. Dopełnieniem dania jest kremowe purée ziemniaczane z nutą gałki muszkatołowej.
Dla kogo?
Danie idealne dla całej rodziny – zarówno dorośli, jak i dzieci pokochają soczyste pulpeciki w aromatycznym sosie. To propozycja dla osób ceniących klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Kremowa konsystencja purée sprawia, że potrawa jest łatwa do jedzenia nawet dla najmłodszych, a bogactwo składników zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Frykadelki w sosie bazyliowo-kaparowym sprawdzą się doskonale jako niedzielny obiad lub danie na świąteczny stół. To również świetna propozycja na rodzinne spotkania, gdy chcesz zaskoczyć bliskich czymś wyjątkowym, a jednocześnie domowym i przytulnym. Elegancki wygląd potrawy sprawi, że będzie ona gwiazdą każdego stołu.
Czy wiesz, że?
Kapary, które nadają charakterystycznego smaku sosowi, to w rzeczywistości pąki kwiatowe krzewu kaparowego. Ich lekko pikantny, słonawy smak doskonale równoważy słodycz bazylii. Z kolei orzeszki pinii były cenione już w starożytnym Rzymie jako składnik wykwintnych potraw.
Dla urozmaicenia
Frykadelki możesz podać również z innymi sosami – doskonale sprawdzi się sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy. Dla bardziej wyrazistego smaku, do purée ziemniaczanego dodaj odrobinę startego parmezanu lub posiekanego szczypiorku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać sos o szczyptę chili lub świeżo zmielony kolorowy pieprz.