Składniki:
Cebula
1 sztuka
Oliwa z oliwek
2 łyżki
Pieprz
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Zioła prowansalskie
1 łyżeczka
Przyprawa do kurczaka Knorr
1 łyżeczka
Mleko
2 łyżki
Jajka
4 sztuki
Ser żółty
100 gramów
Brokuł
1 sztuka
Papryka czerwona
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Pierś kurczaka pojedyncza
1 sztuka
łatwe
45 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nastawić piekarnik na opcję grill na 200st. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Pierś pokroić w kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
Rozgrzać sporą patelnię na oliwie, podsmażyć kurczaka do zrumienienia. Wsypać posiekaną cebulę, paprykę, dodać mini kostkę czosnkową. Smażyć wspólnie przez 2 minuty. Dołożyć brokuły.
Krok 3
Roztrzepać jajka z mlekiem, przyprawić odrobiną soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wlać jajka na patelnię, nakryć pokrywką aż góra delikatnie się zetnie. Zdjąć z palnika i obsypać grubo tartym serem po wierzchu. Umieścić patelnię w piekarniku na najwyższej półce (trzeba się upewnić, że nasza patelnia nie posiada plastikowego uchwytu) i zapiekać do momentu zrumienienia się wierzchu frittaty i roztopienia sera.
Frittata warzywno-mięsna – pyszny obiad z piekarnika
Frittata warzywno-mięsna to doskonałe danie, które łączy w sobie delikatność jajek, soczystość kurczaka i chrupkość warzyw. Ten włoski przysmak przygotowany z brokuła, kurczaka, papryki i cebuli, zapiekany pod warstwą rozpuszczonego sera, zachwyci każdego miłośnika prostych, a jednocześnie pełnych smaku potraw.
Dla kogo?
Frittata to idealne danie dla zabieganych rodzin poszukujących szybkiego, a jednocześnie pełnowartościowego posiłku. Połączenie białka z jajek i kurczaka z wartościowymi warzywami sprawia, że jest to propozycja zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które zwykle niechętnie sięgają po brokuły.
Na jaką okazję?
Ta warzywno-mięsna frittata sprawdzi się jako sycący obiad w ciągu tygodnia, ale również jako efektowne danie na nieformalny brunch z przyjaciółmi. Możesz ją podać na ciepło prosto z piekarnika lub na zimno jako przekąskę na piknik czy wycieczkę.
Czy wiesz, że?
Frittata wywodzi się z kuchni włoskiej i jest kuzynem hiszpańskiej tortilli. W przeciwieństwie do omletu, frittata jest wykańczana w piekarniku, co nadaje jej charakterystyczną, złocistą skórkę i sprawia, że ser pięknie się topi i zapiekana. To danie, które pozwala kreatywnie wykorzystać pozostałości z lodówki!
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do frittaty – świetnie sprawdzą się suszone pomidory, oliwki, szpinak czy różne rodzaje serów. Dla miłośników ostrzejszych smaków polecamy dodanie chili lub wędzonej papryki. Frittata smakuje wyśmienicie również z dodatkiem świeżych ziół – bazylii, tymianku czy rozmarynu.