Składniki:
Pręga wołowa
500 gramów
Flaki wołowe
800 gramów
Bulionetka wołowa Knorr
2 sztuki
Seler
2 sztuki
Cebula
2 sztuki
Marchew
1 sztuka
Pietruszka
1 sztuka
Papryka ostra w proszku, mielona
0.5 łyżeczki
Liść laurowy
2 sztuki
Majeranek
1 łyżka
Gałka muszkatołowa
0.25 łyżeczki
Ziele angielskie
3 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty
1 łyżka
Masło
100 gramów
łatwe
90 min.
6 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokryj mięso i połowę warzyw zimną wodą, wsyp bulionetki Knorr i zagotuj do wrzenia.
Krok 2
Usuń utworzoną pianę, wsyp ziarna pieprzu, ziele angielskie, dwa liście laurowe i przygotuj esencjonalny wywar.
Krok 3
Odcedź przygotowany wywar. Mięso potnij w paski, pozostałe nieugotowane warzywa pokrój w cienkie paski lub zeszklij na tarce.
Krok 4
Krótko obsmaż wszystko na maśle, dodaj mąkę, następnie przesmaż moment i zalej bulionem wołowym. Trzeba pilnować, by masło nie przypaliło się, w przeciwnym razie potrawa będzie niesmaczna.
Krok 5
Do przygotowanej w ten sposób zupy wsyp obgotowane flaki wołowe oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj jeszcze przez około 30 minut na małym ogniu, po czym podawaj.
Flaki wołowe – tradycyjna polska potrawa z bogatą historią
Flaki wołowe to prawdziwy skarb polskiej kuchni, którego historia sięga aż XIV wieku! Ta aromatyczna, gęsta zupa przygotowana z pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wołowego, warzyw i intensywnych przypraw, to danie, które rozgrzewa i syci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Sekret udanych flaków tkwi w starannym przygotowaniu bulionu – najpierw należy zalać mięso i warzywa zimną wodą, dodać bulionetki Knorr i doprowadzić do wrzenia. Po zebraniu piany i dodaniu przypraw otrzymujemy intensywny wywar, który stanowi bazę całej potrawy. Pamiętaj, by podczas podsmażania warzyw na maśle uważać, aby tłuszcz się nie przypalił – to mogłoby zepsuć smak całego dania!
Dla kogo?
Flaki wołowe to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych, mięsnych dań. W klasycznej wersji wykorzystuje się wszystkie cztery części żołądka wołowego, które po odpowiednim przygotowaniu i ugotowaniu do miękkości stają się delikatne i smakowite.
Na jaką okazję?
To doskonały pomysł na rodzinny obiad, szczególnie podczas wielopokoleniowych spotkań. Praktyczni kucharze docenią fakt, że flaki można przygotować w większej ilości – dzięki temu obiad na kilka dni gotowy!
Czy wiesz, że?
Flaki są popularne nie tylko w Polsce! Podobne dania znajdziemy w kuchni austriackiej, czeskiej i niemieckiej. Swoje wersje mają również Francuzi, Włosi i Turcy. Flaki podaje się także w Bułgarii oraz krajach azjatyckich, w tym w Chinach.
Dla urozmaicenia
Tradycyjnie flaki przyrządza się na ostro z dodatkiem mielonej papryki, pieprzu, imbiru i gałki muszkatołowej. Nie może zabraknąć też dużej ilości suszonego majeranku! W zależności od regionu Polski, receptury mogą się różnić – na przykład flaki po warszawsku serwuje się z pulpetami z mięsa mielonego.