Składniki:

Cebula

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

2 łyżki

Ząbki czosnku

2 sztuki

Piersi z kurczaka

400 gramów

Pomidory z puszki

400 gramów

Bakłażan

2 sztuki

Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Faszerowany bakłażan à la gyros

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę i czosnek. Kurczaka pokrój na drobne kawałki i przesmaż razem na patelni. Przypraw mięso przyprawą do złotego kurczaka.

Krok 2

Do mięsa wsyp rozdrobnione pomidory konserwowe wraz z płynem oraz Fix Knorr. Całość zamieszaj i duś do momentu, aż sos stanie się gęstszy.

Krok 3

W międzyczasie dokładnie umyj bakłażana, odetnij końce i przekrój go wzdłuż na połowę. Potem wydrąż małym nożem miąższ.

Krok 4

Teraz umieść w bakłażanie nadzienie z kurczaka. Całość piecz przez 15 minut w temperaturze 180 °C. Potrawa wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem jogurtowym.

Faszerowany bakłażan à la gyros – orientalny smak w Twoim domu

Odkryj wyjątkowe połączenie soczystego kurczaka i bakłażana w orientalnym wydaniu! Nasze faszerowane bakłażany à la gyros to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne mięso kurczaka, doprawione aromatyczną przyprawą do złotego kurczaka, w połączeniu z soczystymi pomidorami i bakłażanem tworzy harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Bakłażany faszerowane à la gyros to propozycja dla osób ceniących sobie połączenie tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Na jaką okazję?

Faszerowane bakłażany świetnie sprawdzą się jako główne danie na weekendowy obiad, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również doskonała propozycja na lekką kolację w ciepłe, letnie wieczory. Podane z sosem jogurtowym stanowią pełnowartościowy posiłek.

Czy wiesz, że…

Bakłażan, zwany również oberżyną, to warzywo bogate w błonnik i antyoksydanty. W kuchni śródziemnomorskiej jest jednym z podstawowych składników wielu potraw. Jego delikatny smak doskonale komponuje się z wyrazistymi przyprawami, takimi jak te używane do gyrosu.

Dla urozmaicenia

Farsz możesz wzbogacić o świeże zioła – bazylię, miętę lub kolendrę. Zamiast kurczaka możesz użyć mielonej wołowiny lub mieszanki mięs. Dla wersji wegetariańskiej zastąp mięso mieszanką soczewicy i warzyw. Bakłażany doskonale smakują również z posypką z sera feta lub tartego parmezanu.

Zostaw komentarz