Składniki:

Makaron duże muszle

0.5 opakowania

Przyprawa do gyrosa Knorr

1 łyżka

Filet z kurczaka

300 gramów

Papryka czerwona

1 sztuka

Ząbek czosnku

3 sztuki

Pomidor

2 sztuki

Ser żółty

4 plastry

Olej do smażenia

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Faszerowane muszelki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj zgodnie z przepisem, odcedź i osusz.

Krok 2

Mięso potnij w kostkę i posyp Przyprawą do gyrosa Knorr.

Krok 3

Czosnek posiekaj, pomidory zdejmij ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę również po oczyszczeniu pokrój w kostkę.

Krok 4

Przyrumień mięso, wsyp czosnek, paprykę, pomidory. Gotuj aż warzywa zmięknięją, ostudź.

Krok 5

Wypełnij muszlę farszem i połóż na każdej kawałek sera. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj kilka minut aż ser się rozpuści.

Faszerowane muszelki – włoski klasyk w nowej odsłonie

Faszerowane muszelki to danie, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Duże muszle makaronowe wypełnione aromatycznym farszem z mięsa i warzyw, przykryte rozpuszczonym serem, tworzą kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Faszerowane muszelki to doskonała propozycja dla rodzin z dziećmi oraz miłośników kuchni włoskiej. Danie jest sycące i pełnowartościowe, a jego atrakcyjny wygląd zachęci do jedzenia nawet niejadków. To również świetna opcja dla osób, które lubią przygotowywać posiłki z wyprzedzeniem – muszelki można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Faszerowane muszelki wyglądają efektownie na talerzu, więc z powodzeniem mogą być serwowane podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań towarzyskich. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zawsze robi wrażenie.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne włoskie conchiglioni ripieni (faszerowane muszelki) przygotowuje się najczęściej z nadzieniem serowo-szpinakowym. Nasza wersja z mięsem przyprawionym Przyprawą do gyrosa Knorr to ciekawa fuzja smaków śródziemnomorskich i orientalnych, która nadaje daniu wyjątkowego charakteru.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając do niego różne warzywa, zioła czy rodzaje sera. Spróbuj wersji z cukinią, bakłażanem lub szpinakiem. Dla wegetarian przygotuj farsz z ricotty, szpinaku i orzechów pinii. Muszelki możesz również podać z różnymi sosami – pomidorowym, śmietanowym lub beszamelowym.

Zostaw komentarz