Składniki:

Cebula

80 gramów

Marchew

1 sztuka

Sól

2 szczypty

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżeczka

Oliwa

1 łyżka

Bakłażan

3 sztuki

Pieprz kolorowy

3 szczypty

Kaszka kuskus

50 gramów

Szynka bez kości, odtłuszczona

250 gramów

easy

łatwe

15 min.

3 os.

Faszerowane bakłażany

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekroić na połowy, wydrążyć (ścianki powinny mieć około 1cm grubości), posolić i przyprawić pieprzem. (miąższ odłożyć).

Krok 2

Cebulę posiekać, dodać utartą marchewkę i podsmażyć na oliwie. Mięso zemleć, dołożyć do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - wsypać do farszu. Dolać niewielką ilość wody i poddusić. Przyprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i dużą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuskus zalać wrzącą wodą - zostawić do napęcznienia. Wsypać kaszkę do mięsa i warzyw - połączyć.

Krok 3

Umieścić dużą porcję farszu w każdej wydrążonej łódeczce bakłażana. Posypać tartym serem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dolać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 30min. Smacznego!

Faszerowane Bakłażany – Orientalny Przysmak na Twoim Stole

Aromatyczne bakłażany faszerowane mięsem i kuskusem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten orientalny przysmak zachwyca głębią smaku i soczystością. Bakłażany, przekrojone na pół i delikatnie wydrążone, stanowią idealne naczynie dla sycącego farszu z mielonego mięsa, warzyw i puszystego kuskusu. Całość zapiekana pod warstwą złocistego sera tworzy danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Faszerowane bakłażany to doskonała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna opcja dla osób poszukujących pełnowartościowego dania, które łączy w sobie warzywa, białko i węglowodany w jednej apetycznej porcji.

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku. Faszerowane bakłażany mogą być również gwiazdą kolacji z bliskimi czy uroczystego lunchu. Ich elegancki wygląd i bogaty smak sprawiają, że z powodzeniem zastąpią tradycyjne dania mięsne na świątecznym stole.

Czy wiesz, że?

Bakłażan, choć często traktowany jako warzywo, botanicznie jest owocem jagodowym. W kuchni Bliskiego Wschodu jest jednym z podstawowych składników, ceniony za zdolność absorbowania smaków i aromatów. Kuskus natomiast to tradycyjna kaszka z semoliny, która doskonale komponuje się z intensywnym smakiem bakłażana i mięsa.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając suszone pomidory, oliwki czy posiekane orzechy. Wegetariańska wersja z soczewicą lub ciecierzycą zamiast mięsa również zachwyci smakiem. Bakłażany świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych ziół jako lekkim sosem.

Zostaw komentarz