Składniki:

Pierś z kurczaka

4 sztuki

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

3 łyżki

Suszone morele

8 sztuk

Orzechy włoskie

1 łyżka

Ser brie

50 gramów

Ser feta

50 gramów

Oliwa

30 mililitrów

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi opłucz. W każdej z nich ostrym nożem zrób nacięcie, formując kieszonkę. Pilnuj, aby piersi nie przekroić na wskroś.

Krok 2

Potem mięso oprósz przyprawą Knorr.

Krok 3

W miseczce połącz pokrojone morele, orzechy i pokruszone sery.

Krok 4

Napełnij kieszenie przygotowanym farszem. Spiąć kieszeń wykałaczką.

Krok 5

Piersi przyrumień z obu stron na gorącej oliwie, potem umieść je w woreczku do pieczenia, zamknij spinką i dokończ w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 25 minut. Serwuj z ryżem.

Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami – kulinarna poezja na talerzu

Delikatna pierś z kurczaka skrywająca w sobie aromatyczny farsz z bakalii to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, w którym soczyste mięso drobiowe spotyka się z wyrazistym nadzieniem z orzechów włoskich, suszonych moreli oraz kompozycji serów. Każdy kęs to harmonia smaków – delikatność kurczaka przełamana intensywnością fety i łagodnością brie.

Dla kogo?

Faszerowana pierś z kurczaka z bakaliami to propozycja dla miłośników nietuzinkowych połączeń smakowych. Docenią ją zarówno dorośli, jak i dzieci, które lubią odkrywać nowe smaki. To także doskonały wybór dla osób ceniących sobie potrawy, które mimo wykwintnego charakteru są stosunkowo proste w przygotowaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy uroczystej kolacji. Efektownie prezentuje się na talerzu, a jego przygotowanie nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni. Możesz zaskoczyć nim gości podczas świątecznego spotkania lub przygotować na romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Łączenie mięsa drobiowego z bakaliami to tradycja znana w wielu kuchniach świata. Suszone owoce nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3, a morele są bogate w beta-karoten i potas.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem, dodając suszoną żurawinę, rodzynki czy pistacje. Zamiast ryżu podaj danie z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub kaszą kuskus z warzywami. Świetnie komponuje się również z sałatką z rukoli z balsamicznym dressingiem lub grillowanymi warzywami.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF