Składniki:

Pierś z indyka (ewentualnie z kurczaka)

1 sztuka

Mięso mielone mieszane

200 gramów

Orzechy włoskie

1 łyżka

Ser pleśniowy blue

50 gramów

Musztarda Dijon

2 łyżki

Natka pietruszki

1 łyżka

Bułka pszenna namoczona w mleku

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Jajko

1 sztuka

Żurawina ze słoika

4 łyżki

Oliwa z oliwek

2 łyżki

Oliwa

3 łyżki

Przyprawa do karkówki Knorr

1 opakowanie

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Faszerowana pierś z indyka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z musztardą i oliwą z oliwek.

Krok 2

Wysuszoną pierś natnij wzdłużnie tak, by utworzyć kieszonkę, po czym natrzyj mięso sporządzoną marynatą.

Krok 3

Cebulę posiekaj w małą kostkę i zeszklij na oliwie. Potem przełóż do miski i wymieszaj z mielonym mięsem, odciśniętą bułką, jajkiem, pokruszonym serem, orzechami oraz natką. Masę przypraw do smaku i wyrób.

Krok 4

Napełnij przygotowaną masą kieszeń w piersi i spiąć ją wykałaczką.

Krok 5

Tak przygotowany filet umieść w woreczku do pieczenia, nakłuj w kilku miejscach i włóż do rozgrzanego do 175 °C piekarnika na 45 minut. Upieczoną pierś potnij w plastry i serwuj z żurawiną.

Faszerowana pierś z indyka – kulinarna uczta dla zmysłów

Delikatna pierś z indyka skrywająca w sobie aromatyczny farsz to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Soczyste mięso w połączeniu z wyrazistym nadzieniem tworzy harmonijną kompozycję smaków, która rozpływa się w ustach. Sekret tej potrawy tkwi w starannie dobranej marynacie oraz bogatym farszu z mięsa mielonego, sera pleśniowego i orzechów.

Dla kogo?

Faszerowana pierś z indyka to doskonała propozycja dla osób ceniących sobie potrawy eleganckie, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna opcja dla osób dbających o linię – indyk to mięso lekkostrawne i bogate w białko.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się podczas świątecznego obiadu, niedzielnego spotkania rodzinnego czy uroczystej kolacji. Efektownie prezentuje się na talerzu, a jej przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Podana z żurawiną i świeżymi ziołami zachwyci gości swoim wyglądem i smakiem.

Czy wiesz, że?

Pierś z indyka to jedno z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera mało tłuszczu, a dużo białka, przez co jest ceniona przez dietetyków. Ser pleśniowy dodany do farszu nadaje potrawie charakterystycznego, wyrazistego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym.

Dla urozmaicenia

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz zamienić pierś z indyka na kurczaka. Do farszu warto dodać suszone pomidory lub oliwki, które nadadzą potrawie śródziemnomorskiego charakteru. Zamiast żurawiny możesz podać danie z sosem grzybowym lub ziołowym, który podkreśli smak mięsa.

Zostaw komentarz