Składniki:

Fasolka szparagowa zielona

250 gramów

Fasolka szparagowa żółta

250 gramów

Pomidory z puszki

450 gramów

Drobno posiekana duża cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

1 sztuka

Pokrojona w paseczki bazylia (kilka listków)

1 łyżka

Posiekany tymianek

1 łyżka

Ocet

2 łyżki

Oliwa

50 mililitrów

Cukier

1 łyżka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Fasolka w sosie pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę opłucz, odetnij jej końcówki i przetnij na pół. Gotuj w posolonej wodzie przez około 10 minut. Potem zalej zimną wodą i odłóż na bok.

Krok 2

W odpowiednim garnku, na rozgrzanym oleju oliwnym, zrumień czosnek i cebulę. Wsyp pomidory pelatti z konserwy. Całość gotuj przez moment pod przykryciem, a potem dokładnie zblenduj sos. Przypraw do smaku Bulionem warzywnym Knorr, posiekaną bazylią, tymiankiem oraz szczyptą octu.

Krok 3

Do przygotowanego w ten sposób sosu wsyp fasolkę. Całość gotuj pod pokrywką przez około 5 minut.

Fasolka w sosie pomidorowym – klasyka w nowej odsłonie

Delikatna fasolka szparagowa zatopiona w aksamitnym sosie pomidorowym to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, w którym prostota składników spotyka się z głębią smaku, tworząc kompozycję idealną na każdą porę roku.

Dla kogo?

Fasolka w sosie pomidorowym to doskonały wybór zarówno dla wegetarian poszukujących sycącego dania, jak i dla rodzin z dziećmi. Delikatny smak sosu pomidorowego z nutą aromatycznych ziół sprawia, że nawet najmłodsi miłośnicy kuchni z przyjemnością sięgną po dokładkę. To również świetna propozycja dla osób dbających o linię – niskokaloryczna, a jednocześnie pełna wartości odżywczych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły dzień, dodatek do grillowanych mięs czy samodzielna przekąska. Możesz podać je na rodzinnym obiedzie, podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi lub jako element większej uczty. Fasolka w sosie pomidorowym doskonale komponuje się z pieczywem, ryżem lub ziemniakami.

Czy wiesz, że?

Fasolka szparagowa to skarbnica błonnika, witamin i minerałów. W połączeniu z pomidorami, które są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz, tworzy duet o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Dodatek świeżych ziół nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do sosu odrobinę śmietanki lub startego parmezanu dla kremowej konsystencji. Możesz też wzbogacić danie o podsmażone pieczarki, kolorową paprykę lub kawałki grillowanego kurczaka. Dla miłośników ostrych smaków polecamy dodanie płatków chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Zostaw komentarz