Składniki:

Fasolka szparagowa

1 kilogram

Ząbki czosnku

5 sztuk

Bulion warzywny Knorr

0.5 sztuki

Natka pietruszki

1 pęczek

Sól do smaku

1 szczypta

Oliwa

3 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki.

Krok 2

Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno, dodaj na rozgrzaną oliwę wraz z przygotowaną fasolką i podsmaż przez parę minut. Zalej bulionem i duś pod przykryciem około 20-25 minut, aż fasolka stanie się miękka.

Krok 3

W międzyczasie posiekaj pietruszkę. Fasolę odcedź, skrop oliwą i dopraw według smaku.

Krok 4

Połącz razem z natką pietruszki i rozkoszuj się jej aromatycznym smakiem. Doskonale smakuje jako oddzielne danie w czasie upałów lub jako dodatek do obiadu.

Fasolka szparagowa z czosnkiem – prosty przepis na aromatyczne danie

Fasolka szparagowa z czosnkiem to kompozycja wręcz idealna, która zachwyci was nie tylko smakiem, ale także łatwością przygotowania. To proste danie wymaga zaledwie kilku składników: świeżej fasolki szparagowej, aromatycznego czosnku, bulionu, natki pietruszki, soli oraz oliwy.

Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy opłukać fasolkę, poodcinać końcówki, a następnie podsmażyć ją z drobno posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie. Po kilku minutach podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż fasolka będzie miękka. Na koniec odcedzamy, skrapiamy oliwą, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Fasolka szparagowa z oliwą i czosnkiem doskonale wpisuje się w kulinarny gust miłośników dań tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także osobom, dla których – oprócz smaku potrawy – liczy się prostota jej przygotowania i niewielka liczba potrzebnych składników.

Na jaką okazję?

Trudno wskazać okazję, która nie byłaby idealna do zaserwowania fasolki z czosnkiem. Danie świetnie sprawdza się zarówno jako część menu obiadowego, jak i kolacyjnego. To również doskonały pomysł na letni lunch zabierany do pracy – smakuje wyśmienicie nawet na zimno!

Czy wiesz, że?

Fasolka szparagowa to niedojrzałe owoce różnych odmian fasoli zwyczajnej. Warzywo to popularne jest nie tylko w kuchni polskiej, ale stanowi także obowiązkowy dodatek do wielu dań azjatyckich, gdzie często przyrządza się ją z dodatkiem sosu sojowego i imbiru.

Dla urozmaicenia

Fasolka z czosnkiem może być idealnym uzupełnieniem dań mięsnych lub też samodzielną potrawą. W sezonie zimowym do przygotowania tego dania możesz wykorzystać mrożone warzywa, które zachowują większość wartości odżywczych świeżej fasolki.

Pielmieni

Zamów Pielmieni już teraz!


Zostaw komentarz