Składniki:

Żółta fasolka szparagowa świeża lub mrożona

450 gramów

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr

1 opakowanie

Śmietana 18%

100 mililitrów

Boczek wędzony

4 plastry

Natka pietruszki

0.5 pęczka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Fasolka szparagowa w sosie serowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeże warzywa gotuj do miękkości, mrożone gotuj około 1 minuty. Z garnka odlej 3-5 łyżek wody. Warzywa odcedź od pozostałej wody.

Krok 2

Boczek potnij w paski i obsmaż na patelni, aż stanie się rumiany.

Krok 3

Po chwili wrzuć warzywa i smaż całość przez minutę.

Krok 4

Wsyp Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr do warzyw z boczkiem. Dolej odstawioną wodę z gotowania.

Krok 5

Wszystko starannie wymieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki i gotuj przez 1-2 minuty. Serwuj od razu po przygotowaniu, jako dodatek do mięs i ryb.

Fasolka szparagowa w sosie serowym – kremowa uczta dla podniebienia

Delikatna fasolka szparagowa otulona aksamitnym sosem serowym to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie, w którym chrupiące kawałki wędzonego boczku idealnie kontrastują z miękkością warzyw, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Fasolka szparagowa w sosie serowym to doskonała propozycja zarówno dla miłośników klasycznej kuchni, jak i osób poszukujących nowych smaków. Kremowy sos serowy sprawia, że nawet osoby niechętne warzywom z przyjemnością sięgną po dokładkę. To także świetna opcja dla zapracowanych, gdyż przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Danie sprawdzi się jako wykwintny dodatek do niedzielnego obiadu rodzinnego, ale równie dobrze uzupełni codzienny posiłek. Podana z pieczonym kurczakiem lub grillowaną rybą stworzy pełnowartościowy obiad, który z pewnością zadowoli wszystkich domowników. To również elegancki dodatek na przyjęcia w gronie przyjaciół.

Czy wiesz, że?

Fasolka szparagowa to skarbnica witamin i składników mineralnych. Zawiera znaczne ilości błonnika, witaminy C oraz potasu. W połączeniu z kremowym sosem serowym i aromatycznym boczkiem tworzy nie tylko pyszne, ale i pożywne danie, które doskonale komponuje się z różnorodnymi mięsami.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami fasolki – zarówno zielona, jak i żółta będą smakowały wyśmienicie. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę czosnku lub płatków chili. Jeśli preferujesz wersję wegetariańską, pomiń boczek, a zamiast niego dodaj podsmażone pieczarki lub orzechy włoskie.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF