Składniki:

Makaron farfalle (kokardki)

500 gramów

Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr

1 opakowanie

Cebula

1 sztuka

Pieczarki

400 gramów

Szynka

300 gramów

Olej

60 mililitrów

Śmietanka

200 mililitrów

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Woda

200 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Farfalle z pieczarkami i szynką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj w kostkę i zrumień na patelni. Po chwili wsyp pokrojone w plastry pieczarki i szynkę. Całość smaż do momentu, gdy składniki delikatnie się zbrązowią.

Krok 2

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem odcedź go i przełóż na patelnię.

Krok 3

Wymieszaj Fix Knorr z 200 ml wody oraz śmietanką.

Krok 4

Dodaj sos do makaronu. Gotuj wszystko jeszcze przez kilka minut. Serwuj danie posypane siekaną natką pietruszki.

Farfalle z pieczarkami i szynką – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Delikatne kokardki farfalle w towarzystwie aromatycznych pieczarek i soczystej szynki tworzą kompozycję, która zachwyci każde podniebienie. Ten prosty przepis pozwala wyczarować pełnowartościowy posiłek w zaledwie kilkanaście minut. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu makaronu – ugotuj go al dente, aby zachował sprężystość podczas smażenia z pozostałymi składnikami. Złocista cebula, rumiane pieczarki i wyrazista szynka otulone delikatnym, kremowym sosem tworzą harmonijną całość, która zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Farfalle z pieczarkami i szynką to idealna propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Dzięki prostemu wykonaniu, danie to może przygotować nawet początkujący kucharz.

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie sprawdzi się na codzienny obiad, ale także jako szybka kolacja po długim dniu pracy. Farfalle z pieczarkami i szynką to również doskonała propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi, gdy zależy nam na czasie, ale nie chcemy rezygnować z dobrego smaku.

Czy wiesz, że?

Nazwa „farfalle” pochodzi z języka włoskiego i oznacza motyle lub kokardki. Ten charakterystyczny kształt makaronu nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale również doskonale zatrzymuje sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z rodzajami szynki – szynka parmeńska nada potrawie wyrazistego charakteru, a szynka gotowana zapewni łagodniejszy smak. Możesz również wzbogacić danie o suszone pomidory, oliwki czy świeży szpinak. Zamiast natki pietruszki spróbuj posypać potrawę świeżą bazylią lub rozmarynem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF