Składniki:
Jajka
2 sztuki
Cukier
120 gramów
Olej
120 mililitrów
Mleko 3,2%
120 mililitrów
Mąka pszenna
240 gramów
Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Kakao
20 gramów
Jabłka
3 sztuki
Śmietana 36% UHT
140 mililitrów
Mleko 3.2%
520 mililitrów
Laska wanilii
1 sztuka
Jaja
6 sztuk
Cukier
100 gramów
Skrobia ziemniaczana
50 gramów
Masło
60 gramów
trudne
50 min.
4 os.
30
180
27x30 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz jabłka i pokrój je na cząstki. Ubij jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej olej, wsyp mąkę, dolej mleko i wymieszaj delikatnie.
Krok 2
Rozdziel masę na dwie porcje. Do jednej wsyp kakao i jeszcze raz wymieszaj. Jasną część ciasta umieść w blaszce o wymiarach 27 cm x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.
Krok 3
Na wierzch wyłóż łyżką porcje ciemnego ciasta. Umieść na górze kawałki jabłek. Wypiekaj w temperaturze 180C przez 25-30 minut.
Krok 4
Sporządź krem. Doprowadź do wrzenia mleko ze śmietanką i miąższem wanilii. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie zalej gorącą mieszanką mleka i śmietanki. Do całości dodaj zimne masło i wymieszaj trzepaczką. Pozostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Na wypieczonym cieście rozprowadź krem. Serwuj posypane kakao.
Fale Dunaju – klasyczne ciasto z jabłkami
Nie bez przyczyny to wyjątkowe ciasto nazwano Falami Dunaju. Jego charakterystyczny wygląd po przekrojeniu przypomina wzburzone wody rzeki, a niepowtarzalny smak przywołuje wspomnienia rodzinnych uroczystości. Nasze Fale Dunaju to połączenie puszystego, dwukolorowego ciasta z soczystymi kawałkami jabłek i aksamitnym kremem waniliowym. Delikatne ciasto z wyraźnym kontrastem jasnych i ciemnych warstw, zwieńczone owocami i kremem, tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.
Dla kogo?
Fale Dunaju z jabłkami to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szczególnie spodoba się osobom lubiącym owocowe akcenty w ciastach oraz tym, którzy poszukują wypieków nie za słodkich, ale jednocześnie wyrazistych w smaku.
Na jaką okazję?
To ciasto sprawdzi się doskonale zarówno na rodzinne uroczystości, jak i niedzielne podwieczorki. Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić Fale Dunaju na imprezowe stoły. Będzie też świetnym urozmaiceniem codziennego menu deserowego, gdy zapragniesz czegoś wyjątkowego.
Czy wiesz, że?
W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, pojawiła się na rynku dopiero w 2018 roku. Jej różowy kolor nie pochodzi z barwników, lecz naturalnie występuje w ziarnach kakaowca rubinowego.
Dla urozmaicenia
Możesz przygotować Fale Dunaju w wersji z wiśniami zamiast jabłek, co nada ciastu lekko kwaskowaty, orzeźwiający charakter. Na wyjątkowe okazje warto udekorować wierzch ciasta kandyzowanymi wiśniami, które dodadzą elegancji i wyrazistości.