Składniki:

Jajka

2 sztuki

Cukier

120 gramów

Olej

120 mililitrów

Mleko 3,2%

120 mililitrów

Mąka pszenna

240 gramów

Proszek do pieczenia

2 łyżeczki

Kakao

20 gramów

Jabłka

3 sztuki

Śmietana 36% UHT

140 mililitrów

Mleko 3.2%

520 mililitrów

Laska wanilii

1 sztuka

Jaja

6 sztuk

Cukier

100 gramów

Skrobia ziemniaczana

50 gramów

Masło

60 gramów

hard

trudne

50 min.

4 os.

Fale Dunaju
oven

30

thermometer

180

27x30 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz jabłka i pokrój je na cząstki. Ubij jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej olej, wsyp mąkę, dolej mleko i wymieszaj delikatnie.

Krok 2

Rozdziel masę na dwie porcje. Do jednej wsyp kakao i jeszcze raz wymieszaj. Jasną część ciasta umieść w blaszce o wymiarach 27 cm x 30 cm wyścielonej papierem do pieczenia.

Krok 3

Na wierzch wyłóż łyżką porcje ciemnego ciasta. Umieść na górze kawałki jabłek. Wypiekaj w temperaturze 180C przez 25-30 minut.

Krok 4

Sporządź krem. Doprowadź do wrzenia mleko ze śmietanką i miąższem wanilii. Rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką, a następnie zalej gorącą mieszanką mleka i śmietanki. Do całości dodaj zimne masło i wymieszaj trzepaczką. Pozostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Na wypieczonym cieście rozprowadź krem. Serwuj posypane kakao.

Fale Dunaju – klasyczne ciasto z jabłkami

Nie bez przyczyny to wyjątkowe ciasto nazwano Falami Dunaju. Jego charakterystyczny wygląd po przekrojeniu przypomina wzburzone wody rzeki, a niepowtarzalny smak przywołuje wspomnienia rodzinnych uroczystości. Nasze Fale Dunaju to połączenie puszystego, dwukolorowego ciasta z soczystymi kawałkami jabłek i aksamitnym kremem waniliowym. Delikatne ciasto z wyraźnym kontrastem jasnych i ciemnych warstw, zwieńczone owocami i kremem, tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków.

Dla kogo?

Fale Dunaju z jabłkami to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu. Szczególnie spodoba się osobom lubiącym owocowe akcenty w ciastach oraz tym, którzy poszukują wypieków nie za słodkich, ale jednocześnie wyrazistych w smaku.

Na jaką okazję?

To ciasto sprawdzi się doskonale zarówno na rodzinne uroczystości, jak i niedzielne podwieczorki. Warto wrócić do tradycji i ponownie wprowadzić Fale Dunaju na imprezowe stoły. Będzie też świetnym urozmaiceniem codziennego menu deserowego, gdy zapragniesz czegoś wyjątkowego.

Czy wiesz, że?

W cukiernictwie wyróżnia się 5 rodzajów czekolad: gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Ta ostatnia, nazywana także czekoladą rubinową, pojawiła się na rynku dopiero w 2018 roku. Jej różowy kolor nie pochodzi z barwników, lecz naturalnie występuje w ziarnach kakaowca rubinowego.

Dla urozmaicenia

Możesz przygotować Fale Dunaju w wersji z wiśniami zamiast jabłek, co nada ciastu lekko kwaskowaty, orzeźwiający charakter. Na wyjątkowe okazje warto udekorować wierzch ciasta kandyzowanymi wiśniami, które dodadzą elegancji i wyrazistości.

Zostaw komentarz