Składniki:

Udka z kurczaka

8 sztuk

Sos Hellmann's Original BBQ

2 łyżki

Przyprawa do mięs Knorr

1 łyżeczka

Papryka chilli w płatkach

1 łyżeczka

Miód

4 łyżki

Oliwa z oliwek

2 łyżki

Ogórek świeży

1 sztuka

Cebula czerwona

1 sztuka

Jogurt naturalny

4 łyżki

Świeża mięta kilka listków

Kmin rzymski

1 łyżeczka

Skórka otarta z limonki

Sok z 1 limonki

medium

średnie

45 min.

4 os.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka oczyść, opłucz i wysusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrób nacięcie mięsa wzdłuż kości i wyciągnij je razem ze ścięgnami.

Krok 2

Miód ogrzej w rondelku z płatkami chilli i kuminem. Potem zmieszaj z sosem Hellmann's Steak, przyprawą Knorr, skórką limonki oraz oliwą. Uzyskaną marynatą posmaruj kawałki mięsa, zwiń w roladki i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Po upływie tego czasu każdą porcję owiń w folię aluminiową natłuszczoną delikatnie oliwą i uformuj równej wielkości 'batony'.

Krok 4

Tak przygotowane mięso umieść na rozgrzanym grillu i smaż przez 30 minut przewracając od czasu do czasu.

Krok 5

Ogórka i cebulę posiekaj w małą kostkę, wymieszaj z jogurtem, sokiem z limonki oraz posiekanymi listkami mięty. Przypraw według uznania. Gotowe roladki zdejmij z folii, przetnij ukośnie na połowy i serwuj z salsą ogórkową oraz pieczywem.

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Odkryj niezwykłe połączenie smaków w naszych pikantnych udkach z grilla! To danie, które zachwyca intensywnością przypraw i świeżością dodatków. Soczyste mięso kurczaka, zamarynowane w mieszance miodu, płatków chilli, kuminu i sosu Hellmann’s Steak, zyskuje niepowtarzalny charakter. Delikatne nacięcie mięsa wzdłuż kości pozwala na dokładne przeniknięcie aromatów, a zawinięcie w folię aluminiową gwarantuje, że każdy kęs będzie soczysty i pełen smaku.

Dla kogo?

Te pikantne udka to prawdziwa gratka dla miłośników wyrazistych smaków. Jeśli lubisz potrawy z charakterem, które rozgrzewają podniebienie i dostarczają niezapomnianych wrażeń kulinarnych, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie. Doskonale sprawdzi się zarówno dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowej odsłonie, jak i dla poszukiwaczy kulinarnych przygód.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Pikantne udka z grilla to idealny wybór na rodzinne spotkania przy grillu, weekendowy obiad na świeżym powietrzu czy spotkanie ze znajomymi. Proste w przygotowaniu, ale efektowne w podaniu, z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach. To także świetna propozycja na letnie wieczory, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego.

Czy wiesz o tym?

Zawijanie mięsa w folię aluminiową podczas grillowania to nie tylko sposób na zachowanie soczystości. Ta technika pozwala również na równomierne rozprowadzenie ciepła, dzięki czemu mięso jest idealnie upieczone, a marynata nie spływa na węgle. Dodatkowo, taki sposób przygotowania sprawia, że aromat przypraw intensywniej przenika do mięsa.

Dla urozmaicenia

Choć ogórkowa salsa doskonale komponuje się z pikantnym mięsem, możesz eksperymentować z dodatkami. Spróbuj podać udka z salsą z awokado, grillowanymi warzywami lub domowym pieczywem czosnkowym. Dla jeszcze większej pikantności dodaj do marynaty więcej płatków chilli lub świeżego jalapeno.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF