Składniki:

Kurczak

1 sztuka

Olej

4 łyżki

Cukier

1 łyżka

Sos sojowy

4 łyżki

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

1 opakowanie

Ząbki czosnku

1 sztuka

Cebula dymka

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

60 min.

4 os.

Duszony kurczak

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka potnij na małe kawałki.

Krok 2

Sos sojowy połącz z drobno posiekaną dymką, pieprzem, cukrem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę, łyżeczką oleju i 3 łyżkami wody. Wsyp przyprawę do kurczaka Knorr.

Krok 3

Umieść kurczaka w przygotowanej marynacie, zamieszaj, pozostaw na godzinę.

Krok 4

Wyjmij kawałki mięsa, obsmaż je na rozgrzanym oleju.

Krok 5

Dodaj 0,2 szklanki wody i duś przez około 30 minut. Przypraw solą.

Aromatyczny Duszony Kurczak w Orientalnej Marynacie

Delikatne kawałki kurczaka duszone w orientalnej marynacie to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Soczyste mięso przesiąknięte aromatycznymi przyprawami i sosem sojowym tworzy harmonijną kompozycję smaków, która przeniesie Cię w kulinarną podróż po Dalekim Wschodzie.

Dla kogo?

Ten duszony kurczak to idealna propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie proste, ale wyraziste w smaku dania. Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad dla całej rodziny, jak i jako danie dla osób lubiących orientalne smaki. Dzięki delikatności mięsa, potrawa przypadnie do gustu także dzieciom.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Duszony kurczak świetnie sprawdzi się jako główne danie nieformalnego obiadu z przyjaciółmi czy rodzinnego spotkania. Możesz go również przygotować na lunch do pracy – smakuje wyśmienicie nawet po odgrzaniu. To także doskonały pomysł na szybki obiad w środku tygodnia, gdy brakuje czasu na skomplikowane potrawy.

Czy wiesz, że?

Marynowanie mięsa w sosie sojowym nie tylko nadaje mu charakterystyczny smak, ale także sprawia, że kurczak staje się bardziej soczysty i miękki. Sekret tkwi w enzymach zawartych w sosie sojowym, które delikatnie rozbijają włókna mięśniowe, czyniąc mięso bardziej kruchym.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o warzywa – świetnie sprawdzą się papryka, brokuły czy marchewka dodane na ostatnie 10 minut duszenia. Dla ostrzejszej wersji dodaj do marynaty odrobinę chili lub pasty sambal. Danie podawaj z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, który doskonale wchłonie aromatyczny sos.

Zostaw komentarz