Składniki:

Cebula

1 sztuka

Marchew

1 sztuka

Fix Do potraw chińskich Knorr

1 sztuka

Oliwa do smażenia

Kukurydza konserwowa

3 łyżki

Sos sojowy grzybowy ciemny

1 łyżka

Drobiowe żołądki

500 gramów

medium

średnie

30 min.

4 os.

Duszone żołądki drobiowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz żołądki, przekrój na połowę i obsmaż na gorącej patelni używając oliwy.

Krok 2

Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i również dodaj do żołądków. Podsmażaj około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Wymieszaj Fix Do potraw chińskich Knorr z 300 ml wody.

Krok 4

Przelej do mięsa. Wsyp sos sojowy grzybowy, kukurydzę i duś pod pokrywką 10 minut. Wsyp sól i pieprz i starannie zamieszaj.

Duszone żołądki drobiowe – domowy comfort food

Delikatne, soczyste żołądki drobiowe duszone w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników niebanalnych dań z podrobów. Ta prosta potrawa łączy w sobie tradycyjne składniki z nutą orientalnych przypraw, tworząc zaskakująco harmonijne połączenie smaków.

Dla kogo?

Duszone żołądki drobiowe to idealna propozycja dla osób ceniących tradycyjną kuchnię w nowoczesnym wydaniu. Sprawdzą się zarówno jako sycący obiad dla całej rodziny, jak i jako propozycja dla osób poszukujących ekonomicznych, a jednocześnie pełnowartościowych dań. Podroby to nie tylko oszczędność, ale także bogactwo składników odżywczych!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się doskonale na codzienny obiad, ale może być również ciekawym urozmaiceniem nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Podane z ryżem lub kaszą gryczaną stanowi pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i nasyci w chłodniejsze dni.

Czy wiesz o tym?

Żołądki drobiowe są cennym źródłem białka i witamin z grupy B. W tradycyjnej kuchni polskiej podroby zawsze miały swoje zaszczytne miejsce, a ich przyrządzanie było sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Dodatek sosu sojowego grzybowego nadaje potrawie orientalny charakter, łącząc tradycję z nowoczesnością.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając pieczarki, paprykę lub groszek. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać szczyptę chili lub imbiru. Duszone żołądki świetnie komponują się również z dodatkiem śmietany, która nada potrawie kremowej konsystencji i złagodzi intensywność przypraw.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF