Składniki:

Polędwiczki wieprzowe

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Śliwki

100 gramów

Białe wytrawne wino

0.5 szklanki

Śmietanka

150 mililitrów

Olej słonecznikowy

2 łyżki

medium

średnie

30 min.

2 os.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i umyj dwie wieprzowe polędwiczki, potem rozkrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr.

Krok 2

Potem przysmaż je na 2 łyżkach oleju.

Krok 3

Usuń polędwiczki i odlej tłuszcz. Wlej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, dodaj śmietanę i umieść mięso ponownie. Gotuj całość jeszcze przez 10 minut.

Krok 4

Na koniec wydryluj i posiekaj śliwki, dorzuć je do przygotowanego mięsa.

Duszone polędwiczki wieprzowe ze śliwkami – klasyk w nowej odsłonie

Delikatne polędwiczki wieprzowe w towarzystwie słodko-kwaśnych śliwek to propozycja, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. To danie, w którym kruchość mięsa idealnie komponuje się z owocową nutą sosu śmietanowego. Polędwiczki przyprawione kostką czosnkową Knorr zyskują wyrazisty aromat, a wino dodaje elegancji całej kompozycji.

Dla kogo?

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami to doskonały wybór dla osób ceniących szybkie, a jednocześnie wykwintne dania. Sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas przyjęcia dla przyjaciół. Delikatne mięso z owocowym akcentem zadowoli zarówno miłośników klasycznej kuchni, jak i osoby poszukujące nowych smaków.

Na jaką okazję?

To danie idealnie sprawdzi się na elegancką kolację we dwoje, niedzielny obiad rodzinny czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, co czyni je doskonałym wyborem, gdy chcesz zaimponować gościom, a nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie.

Czy wiesz, że…

Polędwiczka wieprzowa to jeden z najdelikatniejszych kawałków mięsa, który nie wymaga długiego duszenia. Kluczem do sukcesu jest krótka obróbka termiczna, dzięki której mięso pozostaje soczyste i kruche. Śliwki dodane na końcu gotowania nie tylko wzbogacają smak, ale także dostarczają cennych składników odżywczych.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z owocami! Zamiast śliwek możesz użyć jabłek, moreli, nektarynek czy brzoskwiń. Zmień dodatki – zamiast klasycznego puree podaj kopytka lub włoskie gnocchi. Danie świetnie komponuje się z miksem kolorowych sałat lub świeżym szpinakiem skropionym octem balsamicznym.

Zostaw komentarz