Składniki:

Sól

1 łyżeczka

Jajka

2 sztuki

Mąka

3 łyżki

Posiekany szczypiorek

1 pęczek

Podwójna pierś z kurczaka

1 sztuka

Olej (do smażenia)

100 mililitrów

Sos sojowy grzybowy ciemny

2 łyżki

Pieprz kolorowy

3 szczypty

Ketchup pikantny

2 łyżki

Granulowana cebula

1 łyżeczka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Drobiowe racuszki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś oczyścić i pociąć w dużą kostkę.

Krok 2

Wsypać jajka, mąkę, szczypiorek, wszystkie przyprawy i połączyć.

Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wlać olej, potem nakładać łyżką masę formując placuszki. Racuszki smażyć do złotego koloru z obu stron.

Krok 4

Serwować je przykładowo z ziemniakami z koperkiem i kalafiorem.

Drobiowe racuszki – prosty przepis na sycący obiad

Delikatne drobiowe racuszki to doskonała propozycja na szybki i pożywny posiłek dla całej rodziny. Przygotowanie tych soczystych placuszków zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników!

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Racuszki drobiowe to idealna propozycja dla osób ceniących proste i szybkie dania. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad dla dzieci, jak i dla dorosłych, którzy cenią sobie lekkie, ale sycące posiłki. Dzięki wysokiej zawartości białka, racuszki są też doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie.

Na jaką okazję?

Te pyszne placuszki sprawdzą się jako codzienny obiad, ale również jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny piknik. Możesz je przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni je idealnym rozwiązaniem na zabiegane dni, gdy czasu na gotowanie jest niewiele.

Czy wiesz o tym?

Drobiowe racuszki to nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie. Pierś z kurczaka jest źródłem pełnowartościowego białka, a dodatek świeżego szczypiorku wzbogaca placuszki w witaminy. Podane z gotowanymi warzywami stanowią pełnowartościowy, zbilansowany posiłek.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do racuszków – świetnie sprawdzi się starty ser, kukurydza czy posiekana papryka. Zamiast z ziemniakami i kalafiorem, podawaj je z kolorową sałatką lub domowym sosem czosnkowym. Na bardziej wyrazisty smak, dodaj do masy odrobinę ostrej papryki lub curry.

Zostaw komentarz