Składniki:
Cebula
1 sztuka
Marchewka
1 sztuka
Pieczarki
10 sztuk
Jajko
2 sztuki
Sól
1 łyżeczka
Mleko
1 szklanka
Mąka
1 kilogram
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
1 sztuka
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
1 sztuka
Kapusta kiszona
250 dekagramów
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z mąki, jajek, mleka oraz soli wyrabiamy masę na makaron. Rozwałkowujemy i kroimy w kwadraciki. Gotujemy w posolonej wodzie.
Krok 2
Kiszoną kapustę gotujemy razem z tartą marchewką. Po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki i cebulę pokroić, podsmażyć na maśle, dodać bulion grzybowy knorr i pokruszyć kostkę cebulową. Zawartość patelni przenieść do kapusty kiszonej i wymieszać.
Krok 3
Potem wymieszać makaron z kapustą i pieczarkami. Serwujemy
Tradycyjne Łazanki z Kapustą i Pieczarkami
Domowe łazanki to prawdziwy skarb polskiej kuchni – proste, sycące i pełne smaku. Nasze łazanki z pieczarkami to połączenie ręcznie robionych kawałków makaronu z kwaśną kapustą kiszoną i aromatycznymi grzybami. Sekret tego dania tkwi w harmonii smaków – lekko kwaśnej kapusty, ziemistych pieczarek i delikatnego domowego makaronu.
Dla kogo?
Łazanki to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają kształtne kawałki makaronu, a dorośli docenią głębię smaku kapusty kiszonej połączonej z pieczarkami. To także świetna opcja dla osób poszukujących tradycyjnych, domowych smaków w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Sprawdzą się zarówno jako codzienny, sycący obiad, jak i jako danie na większe spotkania rodzinne. Łazanki to również doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem – następnego dnia smakują jeszcze lepiej!
Czy wiesz, że?
Łazanki to jedno z najstarszych polskich dań makaronowych, znane już w kuchni staropolskiej. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „lasagne. Tradycyjnie przygotowywano je na specjalne okazje, gdy gospodynie miały czas na ręczne wyrabianie ciasta i krojenie go w charakterystyczne kwadraty.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić łazanki dodając podsmażony boczek lub kiełbasę. Dla wegetariańskiej wersji, zwiększ ilość pieczarek i dodaj więcej warzyw – paprykę lub cukinię. Smak dania możesz również wzmocnić dodając więcej ziół – majeranku, tymianku lub rozmarynu.