Składniki:
Ryż
1 szklanka
Liście winogron
50 sztuk
Przecier pomidorowy passata
150 gramów
Cebula
1 sztuka
Ząbki czosnku
2 sztuki
Natka pietruszki
1 łyżka
Mięta
1 szczypta
Koperek
1 szczypta
Cytryna
0.5 sztuki
Sól
1 szczypta
Czarny pieprz mielony
1 szczypta
Oliwa
średnie
90 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron odsącz z solanki i blanszuj przez 5 minut w gotującej wodzie.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobne kawałki i zrumień na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Przecier pomidorowy przepuść przez sitko, połącz z surowym ryżem, zeszkloną cebulą i czosnkiem, siekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj starannie z łyżką, dwoma oliwy i przypraw do smaku.
Krok 4
Liście ułóż żyłkami ku górze i na każdy połóż niewielką ilość farszu. Zawiń swobodnie w pakieciki, zostawiając przestrzeń w środku, ponieważ ryż w trakcie gotowania zwiększy objętość i może rozerwać liście. Spód brytfanki lub płaskiego garnka wyściel liśćmi i umieszczaj dość ściśle Dolmades jeden przy drugim.
Krok 5
Zalej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i gotuj pod przykryciem na niskim ogniu przez około 45-60 minut.
Dolmades – Greckie Gołąbki z Liści Winogron
Dolmades to prawdziwa perełka kuchni greckiej – delikatne zawijane pakieciki z liści winogron wypełnione aromatycznym farszem. Przygotowanie rozpoczynamy od blanszowania liści winogron przez 5 minut we wrzątku, by stały się miękkie i elastyczne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodając im złocistego koloru i wydobywając aromat.
Farsz tworzymy łącząc przecier pomidorowy, surowy ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz świeże zioła – pietruszkę, koperek i miętę. Całość doprawiamy i skrapiamy oliwą. Na rozłożone liście (żyłkami do góry) nakładamy porcje farszu i zawijamy w luźne pakieciki, pamiętając o przestrzeni na napęcznienie ryżu podczas gotowania.
Dolmades układamy ciasno w naczyniu wyłożonym liśćmi winogron, zalewamy wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, a następnie dusimy pod przykryciem przez 45-60 minut na małym ogniu.
Dla kogo?
Dolmades to doskonała propozycja zarówno dla miłośników kuchni greckiej, jak i osób, które dopiero odkrywają śródziemnomorskie smaki. Wersja bez mięsa zadowoli również osoby preferujące dania roślinne.
Na jaką okazję?
Te greckie gołąbki sprawdzą się na rodzinny obiad, kolację, przyjęcie czy uroczysty lunch. Wymagają około 90 minut przygotowania, więc warto zaplanować je z wyprzedzeniem.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne dolmades zawierają farsz mięsno-ryżowy, ale współcześnie popularne są również wersje wegetariańskie. W Grecji istnieje także odmiana zwana lachano dolmades, przygotowywana z liści kapusty.
Dla urozmaicenia
Dolmades zyskują nowy wymiar smaku w towarzystwie różnych sosów. Szczególnie dobrze komponują się z greckim tzatziki, który dodaje orzeźwiającą nutę do tej aromatycznej potrawy.
Składniki:
Ryż
1 szklanka
Liście winogron
50 sztuk
Przecier pomidorowy passata
150 gramów
Cebula
1 sztuka
Ząbki czosnku
2 sztuki
Natka pietruszki
1 łyżka
Mięta
1 szczypta
Koperek
1 szczypta
Cytryna
0.5 sztuki
Sól
1 szczypta
Czarny pieprz mielony
1 szczypta
Oliwa
średnie
90 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron odsącz z solanki i blanszuj przez 5 minut w gotującej wodzie.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobne kawałki i zrumień na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Przecier pomidorowy przepuść przez sitko, połącz z surowym ryżem, zeszkloną cebulą i czosnkiem, siekaną pietruszką, koperkiem i miętą. Wymieszaj starannie z łyżką, dwoma oliwy i przypraw do smaku.
Krok 4
Liście ułóż żyłkami ku górze i na każdy połóż niewielką ilość farszu. Zawiń swobodnie w pakieciki, zostawiając przestrzeń w środku, ponieważ ryż w trakcie gotowania zwiększy objętość i może rozerwać liście. Spód brytfanki lub płaskiego garnka wyściel liśćmi i umieszczaj dość ściśle Dolmades jeden przy drugim.
Krok 5
Zalej greckie gołąbki wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny (1 łyżeczka) i gotuj pod przykryciem na niskim ogniu przez około 45-60 minut.
Dolmades – Greckie Gołąbki z Liści Winogron
Dolmades to prawdziwa perełka kuchni greckiej – delikatne zawijane pakieciki z liści winogron wypełnione aromatycznym farszem. Przygotowanie rozpoczynamy od blanszowania liści winogron przez 5 minut we wrzątku, by stały się miękkie i elastyczne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodając im złocistego koloru i wydobywając aromat.
Farsz tworzymy łącząc przecier pomidorowy, surowy ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz świeże zioła – pietruszkę, koperek i miętę. Całość doprawiamy i skrapiamy oliwą. Na rozłożone liście (żyłkami do góry) nakładamy porcje farszu i zawijamy w luźne pakieciki, pamiętając o przestrzeni na napęcznienie ryżu podczas gotowania.
Dolmades układamy ciasno w naczyniu wyłożonym liśćmi winogron, zalewamy wodą z dodatkiem oliwy i soku z cytryny, a następnie dusimy pod przykryciem przez 45-60 minut na małym ogniu.
Dla kogo?
Dolmades to doskonała propozycja zarówno dla miłośników kuchni greckiej, jak i osób, które dopiero odkrywają śródziemnomorskie smaki. Wersja bez mięsa zadowoli również osoby preferujące dania roślinne.
Na jaką okazję?
Te greckie gołąbki sprawdzą się na rodzinny obiad, kolację, przyjęcie czy uroczysty lunch. Wymagają około 90 minut przygotowania, więc warto zaplanować je z wyprzedzeniem.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne dolmades zawierają farsz mięsno-ryżowy, ale współcześnie popularne są również wersje wegetariańskie. W Grecji istnieje także odmiana zwana lachano dolmades, przygotowywana z liści kapusty.
Dla urozmaicenia
Dolmades zyskują nowy wymiar smaku w towarzystwie różnych sosów. Szczególnie dobrze komponują się z greckim tzatziki, który dodaje orzeźwiającą nutę do tej aromatycznej potrawy.