Składniki:

Big Milk Trio Tropicana

Rurki waflowe

Czekolada deserowa

easy

łatwe

30 min.

1 os.

Deser z lodami 'Grzybek'

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przełam czekoladę i umieść ją w zamrażarce. Dobrze zamrożoną rozdrobnij na małe kawałki w blenderze lub misce i ponownie włóż do zamrażarki.

Krok 2

Umieść na talerzu dużą kulkę lodów ananasowych, spłaszczoną z jednej strony.

Krok 3

Umieść w jej centrum rurkę waflową, która posłuży jako nóżka grzybka. Umieść całość w zamrażarce na 20 minut.

Krok 4

Z lodów śmietankowych uformuj mniejszą kulę, również z jednej strony spłaszczoną, będzie to kapelusz grzybka.

Krok 5

Wyciągnij talerz i umieść kapelusz na nóżce grzybka. Utwórz na nim kropki z zamrożonych kawałków pokruszonej czekolady. Lody serwuj natychmiast.

Deser z lodami „Grzybek” – słodka niespodzianka na talerzu

Wyobraź sobie deser, który nie tylko zachwyca smakiem, ale również wyglądem! Nasz lodowy „Grzybek” to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Połączenie orzeźwiających lodów ananasowych tworzących „nóżkę” z kremowymi lodami śmietankowymi w roli „kapelusza” tworzy magiczną kompozycję, która zachwyci każdego gościa.

Dla kogo?

Deser „Grzybek” to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie kreatywne podejście do słodkości. Dzieci będą zachwycone zabawnym kształtem, a dorośli docenią pomysłowość i smak. To idealny wybór dla rodzin szukających sposobu na umilenie wspólnego czasu przy stole.

Na jaką okazję?

Lodowy „Grzybek” sprawdzi się doskonale podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, letnich przyjęć w ogrodzie czy rodzinnych uroczystości. To również świetny pomysł na deser po niedzielnym obiedzie, który wywoła uśmiech na twarzach bliskich.

Czy wiesz, że…?

Sekret udanego „Grzybka” tkwi w odpowiednim mrożeniu składników. Zamrożona i pokruszona czekolada nie tylko dekoruje kapelusz, ale dodaje również przyjemnego chrupnięcia. Wafle służące jako nóżka grzybka najlepiej umieścić w lodach, gdy są one lekko zmrożone – wtedy konstrukcja będzie stabilna.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z różnymi smakami lodów! Oprócz ananasowych i śmietankowych, świetnie sprawdzą się lody brzoskwiniowe czy mango. Dekorację możesz wzbogacić o wiórki kokosowe, kolorową posypkę, płatki migdałów lub świeże owoce ułożone wokół „grzybka”. Spróbuj też ozdobić talerz wzorkami z syropu czekoladowego lub klonowego!

Zostaw komentarz