Składniki:
Okrągłe biszkopty
12 sztuk
Banany
2 sztuki
Galaretka cytrynowa
2 opakowania
Gorąca woda
500 mililitrów
Śmietanka kremówka 30%
200 mililitrów
Ser mascarpone
4 łyżki
Cytryna
1 sztuka
Cukier puder
2 łyżki
Żelatyna w proszku
2 łyżeczki
łatwe
30 min.
6 os.
bez pieczenia
blacha/tortownica: ok 20-22 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy biszkopty.
Krok 2
Na biszkoptach układamy banany pokrojone na kawałki.
Krok 3
Galaretki rozpuszczamy w ciepłej wodzie, starannie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Wylewamy na podstawę z biszkoptów. Umieszczamy w lodówce na 1-2 h do stężenia.
Krok 4
Kremówkę ubijamy na puszysty krem z cukrem pudrem i łyżeczką soku cytrynowego. Dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę. Wszystko mieszamy.
Krok 5
Uzyskany krem przenosimy na zastygłą galaretkę. Wygładzamy powierzchnię. Odstawiamy ponownie do lodówki na minimum 30 min.
Rajska Pokusa z Bananów – Deser, Który Zachwyci Każdego
Banany to nie tylko pyszna przekąska, ale również doskonały składnik deserów. Nasz bananowy deser to prawdziwa uczta dla podniebienia – kremowy, delikatny i niezwykle aromatyczny. Przygotowanie rozpoczynamy od wyłożenia formy biszkoptami, na które układamy soczyste kawałki bananów. Następnie zalewamy je tężejącą galaretką, tworząc podstawę dla puszystego kremu ze śmietany i mascarpone. Całość, po odpowiednim schłodzeniu, zamienia się w niebiańsko pyszny deser o wyrazistym bananowym smaku i aksamitnej konsystencji.
Dla kogo?
Deser bananowy to propozycja dla wszystkich miłośników słodkich, owocowych smaków. Szczególnie przypadnie do gustu osobom poszukującym oryginalnych pomysłów na deser, który jest jednocześnie lekki i sycący. To również świetna opcja dla rodzin z dziećmi – maluchy z pewnością pokochają jego słodki, bananowy aromat.
Na jaką okazję?
Ten wyjątkowy deser sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i podczas przyjęcia z przyjaciółmi. Jest idealnym zwieńczeniem rodzinnego posiłku w weekend, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka niespodzianka w zwykły dzień. Jego elegancki wygląd sprawi, że będzie ozdobą każdego stołu.
Czy wiesz, że?
Indie są największym producentem bananów na świecie, dostarczając ponad 30 milionów ton tych owoców rocznie! Banany są nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze – zawierają potas, magnez oraz witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Dla urozmaicenia
Bananowy deser zyskuje nowy, egzotyczny wymiar w towarzystwie świeżego ananasa. Możesz również dodać odrobinę cynamonu do kremu lub posypać wierzch deseru prażonymi płatkami migdałów dla dodatkowej tekstury i smaku.