Składniki:

Masło orzechowe

120 gramów

Kakao

20 gramów

Cynamon z Wietnamu Knorr

5 gramów

Cukier trzcinowy

20 gramów

Płatki owsiane górskie

150 gramów

Masło

20 gramów

Mleko

6 łyżek

easy

łatwe

15 min.

5 os.

Czekoladowe trufle owsiane

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło orzechowe, masło, mleko, cukier, kakao i cynamon ogrzewam przez moment w garnku aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 2

Do masy wsypuję płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszam.

Krok 3

Formuję kuleczki, mocno uciskając masę by się nie rozpadała- można w tym celu zastosować foremkę do czekoladek. Chłodzę w lodówce 30 minut i serwuję.

Czekoladowe Trufle Owsiane – Słodka Przekąska Bez Pieczenia

Odkryj smak domowych trufli czekoladowych, które zachwycą każdego miłośnika słodkości! Te aksamitne, owsiane kuleczki to idealne połączenie kremowego masła orzechowego, głębokiego aromatu kakao i rozgrzewającego cynamonu. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut, a efekt będzie zachwycający!

Dla kogo?

Te pyszne trufle to doskonała propozycja dla osób poszukujących szybkiego i prostego deseru. Sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dzięki zawartości płatków owsianych stanowią też nieco zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy, dostarczając błonnika i energii na dłużej.

Na jaką okazję?

Czekoladowe trufle owsiane będą idealnym poczęstunkiem na spotkaniach rodzinnych, przyjęciach urodzinowych czy podczas wieczornego relaksu przy filmie. Możesz je również zapakować w ozdobne pudełeczko i podarować jako słodki upominek bliskiej osobie.

Czy wiesz, że?

Płatki owsiane zawarte w truflach nie tylko nadają im charakterystyczną teksturę, ale również sprawiają, że są bardziej sycące niż tradycyjne słodycze. Dodatek masła orzechowego wzbogaca je o białko i zdrowe tłuszcze, dzięki czemu możesz cieszyć się słodkim smakiem z nieco mniejszym poczuciem winy!

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Możesz obtaczać gotowe trufle w wiórach kokosowych, posiekanych orzechach lub kakao. Spróbuj też dodać do masy rodzynki, suszoną żurawinę lub posiekane daktyle. Dla bardziej intensywnego smaku, wzbogać trufle o szczyptę chili lub kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Zostaw komentarz