Składniki:

Cebula

1 sztuka

Tłuszcz

4 łyżki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Śmietana

250 mililitrów

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżeczka

Mleko

0.5 litra

Natka pietruszki

1 pęczek

Koperek

1 pęczek

Grzyby leśne

500 gramów

Nerki cielęce

2 sztuki

hard

trudne

90 min.

5 os.

Cynaderki cielęce duszone w śmietanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyszczone nerki zamocz 30 minut w mleku. Grzyby oczyść i osusz, pokrój na plastry. Cebulę posiekaj drobno.

Krok 2

Mięso potnij na plasterki, posyp Delikatem Knorr i pieprzem, obtocz w mące i przyrumień na maśle na patelni.

Krok 3

Potem umieść w garnku kawałki mięsa warstwami naprzemiennie z grzybami.

Krok 4

Dorzuć posiekaną zieleninę, zalej śmietaną i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

Cynaderki cielęce duszone w śmietanie – klasyk w nowoczesnym wydaniu

Delikatne cynaderki cielęce duszone w kremowej śmietanie to danie, które zachwyca swoim wyrazistym smakiem i aksamitną konsystencją. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu nerek – namoczenie ich w mleku przez 30 minut pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczki i wydobyć ich najlepsze walory smakowe. Połączenie chrupiących z zewnątrz, a miękkich w środku plasterków cynaderek z aromatycznymi grzybami i delikatną śmietaną tworzy harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, którzy cenią sobie podroby przyrządzone w klasyczny sposób. Cynaderki w śmietanie to propozycja dla osób poszukujących sycących, pełnowartościowych posiłków o głębokim smaku i bogatej historii kulinarnej.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Cynaderki cielęce duszone w śmietanie sprawdzą się jako wykwintne danie obiadowe na rodzinne spotkania czy niedzielny obiad. To również doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego.

Czy wiesz, że?

Namaczanie cynaderek w mleku to nie tylko sposób na pozbycie się goryczki, ale również metoda stosowana od pokoleń, aby zmiękczyć strukturę mięsa i nadać mu delikatniejszy smak. Ta technika była znana już naszym babciom i do dziś pozostaje niezastąpiona w przygotowaniu idealnych cynaderek.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak dania dodając łyżkę koniaku lub brandy do śmietany. Cynaderki świetnie komponują się również z dodatkiem suszonych pomidorów lub kaparów, które nadadzą potrawie lekko kwaskowaty akcent.

Zostaw komentarz