Składniki:

Cukinia

2 sztuki

Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr

1 opakowanie

Filet z indyka

200 gramów

Pieczarki

8 sztuk

Pomidory suszone

5 sztuk

Szalotka

2 sztuki

Oliwa z pomidorów suszonych

3 łyżki

Śmietana 12%

200 gramów

Jajka

1 sztuka

Ser parmezan starty

4 łyżki

Kiełki słonecznika

2 garść

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Cukinia faszerowana indykiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso potnij w kostkę 2x2 cm, pieczarki pokrój w ósemki, pomidory w paski a szalotkę posiekaj drobno. Zawartość opakowania Knorr połącz ze śmietaną i 100 ml wody.

Krok 2

Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień mięso, szalotkę i pieczarki. Wsyp pomidory, a potem dodaj przygotowaną śmietanę. Doprowadź całość do wrzenia, następnie ostudź lekko, dodaj jajko i zamieszaj.

Krok 3

Oczyszczone i osuszone cukinie przekrój na pół wzdłużnie i wydrąż ich wnętrza tak, aby utworzyć 'łódeczki'.

Krok 4

Wypełnij cukinie przygotowanym farszem, obsyp serem i umieść na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz przez 15 minut. Upieczone cukinie wyciągnij z piekarnika, posyp na wierzchu kiełkami i serwuj.

Cukinia faszerowana indykiem – pyszne danie dla całej rodziny

Odkryj nowy wymiar smaku z naszą cukinią faszerowaną indykiem! To doskonała propozycja dla wszystkich, którzy szukają lekkiego, a jednocześnie sycącego dania. Soczysta cukinia wypełniona aromatycznym farszem z indyka, pieczarek i pomidorów, zapieczona pod warstwą sera to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Dla kogo?

Faszerowana cukinia to idealne danie dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Delikatne mięso indycze w połączeniu z warzywami tworzy zbilansowany posiłek, bogaty w białko i witaminy. To propozycja, która zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci, które zwykle niechętnie sięgają po warzywa.

Na jaką okazję?

Ta potrawa sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły dzień lub elegancka przystawka podczas rodzinnego spotkania. Możesz ją również przygotować na lunch do pracy – cukinia faszerowana indykiem smakuje wyśmienicie nawet po odgrzaniu. To uniwersalne danie na każdą porę roku i niemal każdą okazję.

Czy wiesz, że…

Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, ale bogatym składzie odżywczym. W połączeniu z indykiem tworzy danie o wysokiej wartości odżywczej i niskiej zawartości tłuszczu. Dodatek śmietany i sera nadaje potrawie kremowej konsystencji, nie obciążając jej zbyt dużą ilością kalorii.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z przyprawami! Dodaj kurkumę dla intensywnego koloru, kminek rzymski dla orientalnego akcentu lub paprykę pepperoni dla pikantnego charakteru. Możesz również zastąpić ser parmezan innym ulubionym serem, a na wierzchu posypać świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem lub kolendrą.

Zostaw komentarz