Składniki:

Cebula

2 sztuki

Marchewka

3 sztuki

Duża cukinia

1 sztuka

Koncentrat pomidorowy

300 mililitrów

Papryka ostra

2 szczypty

Imbir

1 łyżeczka

Sok z cytryny

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżeczki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Cukinia duszona z marchewką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój cebulę i zrumień bez tłuszczu na patelni teflonowej.

Krok 2

Wrzuć pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalej koncentratem pomidorowym i duś do momentu, aż będzie półmiękka, około 10-15 min.

Krok 3

Wrzuć półplastry cukinii i duś przez około 10 min. W tym czasie dopraw do smaku przyprawą Delikat, imbirem, sokiem z cytryny i ostrą papryką.

Krok 4

Serwuj np. z kaszą gryczaną, ryżem lub puree z ziemniaków.

Cukinia duszona z marchewką, imbirem i cytryną

Aromatyczne połączenie chrupiącej cukinii z marchewką, wzbogacone rozgrzewającym imbirem i orzeźwiającym smakiem cytryny. To proste danie, które przygotujemy bez dodatku tłuszczu, zachowując lekkość i pełnię smaku warzyw. Koncentrat pomidorowy nadaje całości głębi, a delikatna nuta ostrej papryki przyjemnie pobudza kubki smakowe.

Dla kogo?

Danie idealne dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Bez dodatku tłuszczu, bogate w błonnik i witaminy, stanowi doskonałą propozycję dla wegetarian oraz wszystkich, którzy szukają lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Połączenie imbiru i cytryny wspiera odporność, co docenią szczególnie osoby w okresie jesienno-zimowym.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako szybki obiad w ciągu tygodnia, gdy mamy mało czasu na gotowanie. To również świetna propozycja na lekką kolację, która nie obciąży organizmu przed snem. Podane z kaszą gryczaną będzie pełnowartościowym daniem na rodzinny posiłek, a z eleganckim puree ziemniaczanym może uświetnić nawet bardziej wyjątkowe okazje.

Czy wiesz o tym?

Imbir nie tylko nadaje potrawie charakterystyczny, rozgrzewający aromat, ale również wspomaga trawienie i ma właściwości przeciwzapalne. W połączeniu z cytryną tworzy duet wspierający odporność i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając czosnek lub świeże zioła – bazylię, tymianek lub kolendrę. Dla bardziej sycącej wersji dodaj pokrojoną w kostkę paprykę lub garść orzechów nerkowca. Jeśli lubisz orientalne smaki, warto dodać odrobinę sosu sojowego lub pasty curry.

Zostaw komentarz