Składniki:

Mąka pszenna

450 gramów

Cukier

120 gramów

Cukier waniliowy

1 opakowanie

Proszek do pieczenia

1 łyżeczka

Masło

200 gramów

Jajka

3 sztuki

Śmietana 12%

2 łyżki

Budyń waniliowy

80 gramów

Mleko

800 mililitrów

Śmietana kremówka

150 mililitrów

Cukier

120 gramów

Rabarbar

500 gramów

Cukier

1 łyżka

easy

łatwe

60 min.

10 os.

Ciasto z rabarbarem i budyniem
oven

50

thermometer

180

25x35 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wsypujemy zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, cukier waniliowy, jedno jajko, dwa żółtka i wyrabiamy na ciasto.

Krok 2

Kształtujemy z tego dwie kule, jedna mniejsza druga większa. Mniejszą zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na 30 min w lodówce.

Krok 3

Na spód formy wyścielonej papierem do pieczenia nakładamy większą część ciasta i starannie ugniatamy. Formę z ciastem umieszczamy na 30 min w lodówce.

Krok 4

W międzyczasie rozpuszczamy budyń w 200 ml mleka. Zagotowujemy 600 ml mleka razem ze śmietanką kremówką i cukrem. Odstawiamy z ognia i dodajemy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie umieszczamy na ogniu, ciągle mieszając, aż masa stanie się gęsta. Zdejmujemy, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 5

Rabarbar tniemy na kawałki o długości 2 cm i obtaczamy w jednej łyżce cukru.

Krok 6

Schłodzoną masę budyniową wylewamy na ciasto. Potem rozkładamy na górze kawałki rabarbaru oraz utartym na tarce kruchym ciastem z lodówki. Ciasto umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 C na około 50 min. Przed serwowaniem oprószamy cukrem pudrem.

Kruche Ciasto z Rabarbarem i Budyniem

Delikatne, kruche ciasto z warstwą kremowego budyniu i kwaskowatym rabarbarem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Proces przygotowania rozpoczyna się od zagniecenia kruchego ciasta z mąki, masła, cukru i jajek. Większą część ciasta wykładamy na dno formy, a mniejszą schładzamy w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy aksamitny budyń, gotując mleko ze śmietanką kremówką i cukrem. Rabarbar, pokrojony na kawałki i obtoczony w cukrze, układamy na warstwie budyniu, a całość posypujemy startym kruchym ciastem. Po upieczeniu w temperaturze 180°C przez około 50 minut, ciasto posypujemy cukrem pudrem. Aromat wydobywający się z piekarnika sprawi, że nie będziesz mógł doczekać się pierwszego kęsa!

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Szybkie ciasta owocowe mają szerokie grono wielbicieli. Trudno znaleźć osobę, która nie skusiłaby się choćby na mały kawałeczek tego pysznego, wilgotnego ciasta z rabarbarem. Doskonale sprawdzi się zarówno dla miłośników klasycznych wypieków, jak i dla osób poszukujących nowych, sezonowych smaków.

Na jaką okazję?

Ciasto z rabarbarem i budyniem idealnie nadaje się na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. To doskonały wybór na podwieczorek, niedzielne popołudnie czy wizytę niespodziewanych gości. Przy takim pysznym placku dobra atmosfera gwarantowana!

Czy wiesz, że?

W Skandynawii popularną przekąską są łodygi rabarbaru maczane w cukrze. To prosty i smaczny sposób na wykorzystanie tego wiosennego warzywa, które botanicznie należy do warzyw, choć kulinarnie traktowane jest jak owoc.

Dla urozmaicenia

Do przygotowania kremowej masy możesz użyć również budyniu o smaku śmietankowym zamiast waniliowego. Możesz także dodać do rabarbaru truskawki lub maliny, tworząc ciekawą kompozycję smaków, która doskonale uzupełni słodko-kwaśny charakter ciasta.

Zostaw komentarz