Składniki:

Polenta

1 szklanka

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 opakowanie

Boczek w plastrach

100 gramów

Mąka

3 łyżki

Proszek do pieczenia

1 łyżeczka

Jajka

3 sztuki

Mleko

200 mililitrów

Kwaśna śmietana

2 łyżki

Oliwa

50 mililitrów

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

medium

średnie

60 min.

6 os.

Ciasto z boczkiem do piwa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W obszernej misce połącz razem wszystkie suche składniki – Fix Knorr, polentę, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.

Krok 2

W osobnej misce delikatnie ubij jajka, wlej do nich mleko, oliwę oraz śmietanę.

Krok 3

Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj boczek pokrojony na mniejsze kawałki i połącz.

Krok 4

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i natłuść tłuszczem. Potem umieść w niej masę. Blaszkę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po ostygnięciu obróć blaszkę do góry nogami na desce do krojenia. Ciasto podziel na kwadraty.

Aromatyczne ciasto z boczkiem – idealny towarzysz do piwa

Szukasz przekąski, która idealnie dopełni smak zimnego piwa? To wytrawne ciasto z chrupiącym boczkiem to strzał w dziesiątkę! Połączenie kremowej polenty, aromatycznych przypraw i soczystego boczku tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci każdego miłośnika wytrawnych wypieków. Prosty przepis, minimum wysiłku i maksimum przyjemności!

Dla kogo?

To ciasto spodoba się szczególnie miłośnikom wytrawnych przekąsek. Jego intensywny smak docenią panowie podczas wieczornego oglądania meczu, ale również panie szukające alternatywy dla słodkich wypieków. Dzięki połączeniu polenty z mąką, ciasto ma przyjemną, lekko chropowatą teksturę, która doskonale komponuje się z kawałkami boczku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi, wieczorów filmowych czy nieformalnych imprez. To także świetna propozycja na piknik lub wycieczkę za miasto. Pokrojone w poręczne kwadraty ciasto można łatwo zapakować i zabrać ze sobą. Będzie też gwiazdą stołu podczas domowych degustacji piwa!

Czy wiesz, że?

Polenta używana w przepisie nie tylko nadaje ciastu charakterystyczną teksturę, ale również sprawia, że wypiek dłużej zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi śmietany ciasto pozostaje wilgotne i nie wysycha nawet po kilku dniach przechowywania w szczelnym pojemniku.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami! Spróbuj dodać posiekane oliwki, suszone pomidory lub różne rodzaje sera. Dla ostrzejszej wersji wzbogać ciasto o jalapeno lub chili. Jeśli lubisz zioła, świeży rozmaryn lub tymianek doskonale podkreślą smak boczku.

Zostaw komentarz