Składniki:
Masło
80 gramów
Cukier brązowy
0.5 szklanki
Mąka pszenna
0.75 szklanki
Cynamon
1 łyżeczka
Mąka pszenna
2.5 szklanki
Jajka
3 sztuki
Proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masło
225 gramów
Agrest czerwony
300 gramów
Cukier
0.5 szklanki
łatwe
105 min.
6 os.
45
180
24x28 cm
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kruszonkę przygotowujemy na początku. Składniki na ciasto i kruszonkę najlepiej wyciągnąć wcześniej z lodówki. Do miski wsypujemy masło, cukier, mąkę oraz cynamon i ręcznie zagniatamy aż powstanie kruszonka. Miskę wstawiamy do lodówki na 1 h.
Krok 2
Masło przeznaczone do ciasta umieszczamy w misce, wsypujemy cukier. Miksujemy na niskich obrotach, dodajemy kolejne składniki: jajka, stopniowo mąkę, proszek do pieczenia. Miksujemy aż do połączenia wszystkich składników.
Krok 3
Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy masę na ciasto. Umytym i oczyszczonym agrestem obsypujemy równomiernie ciasto. Wyjmujemy z lodówki kruszonkę, posypujemy nią masę.
Krok 4
Ciasto umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra i dół), pieczemy 45 min. Warto sprawdzić ciasto po tym czasie patyczkiem, jeśli wykałaczka jest sucha to ciasto jest już gotowe.
Ciasto z agrestem – klasyk z kwaśną nutą
Miękkie ciasto i delikatnie kwaśna słodycz agrestu w towarzystwie przepysznej kruszonki – brzmi smakowicie, nieprawdaż? Placek z agrestem to kompozycja, w której składniki doskonale ze sobą współgrają, tworząc agrestową symfonię smaku! Wbrew pozorom przepis na pyszne ciasto z agrestem wcale nie jest skomplikowany – wystarczy przestrzegać wyznaczonych proporcji.
Dla kogo?
Placek agrestowy to propozycja dla tych, którzy preferują słodycz z rześkim akcentem. Każdy smakosz ciast z dodatkiem owoców doceni kwaskowość agrestu, która subtelnie przełamuje słodki charakter. Przepis na ciasto z agrestem powinien przypaść do gustu entuzjastom cukierniczych wypieków oraz tym, którzy zaczynają dopiero swoją przygodę z pieczeniem. Placek agrestowy rozkocha w sobie miłośników kruszonki!
Na jaką okazję?
Poszukujesz idealnej propozycji na słodki poczęstunek? Ciasto agrestowe to świetny wybór! Owoce przełamują smak, sprawiają, że placek nie jest za słodki, dzięki czemu otrzymujemy optymalną kompozycję, która przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom mocno wyczuwalnej słodyczy. Placek agrestowy w towarzystwie ulubionej herbaty to rozkosz dla podniebienia, a także okazja na upragnioną chwilę relaksu.
Czy wiesz, że?
Jaki agrest do ciasta będzie najlepszy? Zależnie od wybranego gatunku agrestu smak placka będzie się różnił. Czerwona odmiana jest bardzo soczysta, różowa i żółta charakteryzują się delikatnym słodkim aromatem, miąższ zielonego agrestu wyróżnia natomiast słodko-kwaśny smak.
Dla urozmaicenia
Możesz posypać ciasto agrestowe cukrem pudrem. Wówczas będzie słodsze, a oprószona kruszonka zyska dodatkowy urok w aspekcie wizualnym! Jeśli ciasta z kruszonką należą do grona Twoich ulubionych wypieków, koniecznie wypróbuj ten przepis!