Składniki:
Liść laurowy
4 sztuki
Śmietana
3 łyżki
Sól
1 łyżka
Sok z 1 cytryny
Mąka
500 gramów
Gałązka rozmarynu
2 sztuki
Oliwa
6 łyżek
Drożdże
30 gramów
Białego sera
300 gramów
Jajek
6 sztuk
Jabłek
6 sztuk
Siekanych orzechów włoskich
125 gramów
Cebuli
1 kilogram
Śmietany (najlepiej creme fraiche)
4 łyżki
średnie
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek wskazane byłoby przesiać mąkę do miski i wykonać w środku wgłębienie. Przygotować 1 litra ciepłej wody i połączyć ją z drożdżami, następnie wlać do utworzonego wgłębienia.
Krok 2
Potem wyrobić ciasto, dodając do niego 2 łyżki oliwy i szczyptę soli. Nakryć ciasto np. folią, ręcznikiem i pozostawić na 30 minut.
Krok 3
Potem obrać cebulę i pokroić ją najlepiej na cienkie plastry. Następnie obrać 6 jabłek i wyciąć z nich środek z pestkami, później pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Resztę oliwy trzeba rozgrzać, po czym wsypać do niej krążki cebuli, liście laurowe i całość podsmażać przez 15 minut.
Krok 5
Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować. Blachę posmarować margaryną i ułożyć na niej ciasto.
Krok 6
Na ciasto położyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany zmieszać, a następnie masę wylać na ciasto. Na końcu posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.
Ciasto cebulowe z jabłkami – słodko-wytrawna uczta dla podniebienia
To wyjątkowe ciasto łączy w sobie nieoczywiste smaki cebuli i jabłka, tworząc harmonijną kompozycję, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Puszyste ciasto drożdżowe stanowi doskonałą bazę dla karmelizowanej cebuli i soczystych jabłek, a kremowa polewa z jajek, sera i śmietany dodaje całości aksamitności.
Dla kogo?
Ciasto cebulowe z jabłkami to propozycja dla osób lubiących eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe połączenia smakowe. Sprawdzi się zarówno jako przekąska dla dorosłych, jak i alternatywa dla tradycyjnych słodkich wypieków. Dzięki połączeniu słodkości jabłek z delikatną ostrością cebuli, danie zadowoli miłośników wytrawnych przekąsek.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzi się jako element brunchu, dodatek do niedzielnego obiadu lub samodzielna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto cebulowe z jabłkami to również świetna propozycja na piknik lub wycieczkę za miasto. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czy wiesz, że?
Połączenie cebuli i jabłek ma długą tradycję w kuchni europejskiej. Te dwa składniki doskonale się uzupełniają – kwaskowatość jabłek łagodzi ostrość cebuli, a aromaty obu składników tworzą harmonijną całość. Dodatek rozmarynu i orzechów wzbogaca smak i dodaje wyrazistości.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi odmianami jabłek – kwaśniejsze nadadzą wyrazistości, słodsze złagodzą smak cebuli. Spróbuj dodać garść suszonych żurawin lub moreli dla dodatkowej słodyczy. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz zastąpić część cebuli szalotką lub czerwoną cebulą.