Składniki:

Jajko

1 sztuka

Margaryna

15 dekagramów

Mąka

16 dekagramów

Cukier puder

1 gram

Białego sera

15 dekagramów

Paczka cukru wanilinowego

1 sztuka

medium

średnie

30 min.

2 os.

Ciasteczka z sera

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis ten jest skierowany przede wszystkim dla wegetarian, którzy preferują eksperymentowanie w swojej kuchni. Ser przepuszczamy przez maszynkę albo ucieramy go w garnku. Umieszczamy na stolnicy, dodajemy do niego mąkę, margarynę i żółtko. Wszystkie składniki siekamy dużym nożem kuchennym tak długo, aż powstanie jednolita masa, konsystencja. Wyrabiamy ją jeszcze przez moment ręką i odstawiamy ciasto na dwie, trzy godziny do dość chłodnego pomieszczenia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na dosyć cienkie placuszki i małą szklanką wycinamy ciasteczka. Na blasze oprószonej lekko mąką smarujemy białkiem i pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca obsypujemy cukrem-pudrem, zmieszanym z cukrem wanilinowym.

Chrupiące Ciasteczka z Sera – Wegetariański Przysmak

Delikatne, kruche ciasteczka z sera to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowane z prostych składników, zachwycają swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Idealne jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty lub jako elegancki dodatek do deserów.

Dla kogo?

Te wyjątkowe ciasteczka to propozycja szczególnie dla wegetarian, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Brak mięsnych składników sprawia, że są doskonałą opcją dla osób na diecie bezmięsnej. Ich przygotowanie jest proste, więc sprawdzą się również dla początkujących kucharzy, którzy chcą zaskoczyć bliskich domowym wypiekiem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ciasteczka serowe świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych spotkań, przyjęć lub jako słodki upominek dla bliskich. Można je przygotować na święta, urodziny lub bez okazji – po prostu dla przyjemności. Ich elegancki wygląd i wyśmienity smak sprawią, że goście będą zachwyceni.

Czy wiesz o tym?

Sekret idealnych ciasteczek serowych tkwi w odpowiednim schłodzeniu ciasta przed pieczeniem. Dwie do trzech godzin w chłodnym miejscu to klucz do uzyskania idealnej konsystencji. Posypanie upieczonych ciasteczek mieszanką cukru pudru i waniliowego nadaje im nie tylko słodkości, ale także cudownego aromatu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak ciasteczek dodając do ciasta odrobinę startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej. Ciekawą alternatywą będzie też dodanie do posypki cynamonu lub kardamonu. Dla bardziej wyrazistego smaku, wypróbuj różne rodzaje sera – każdy nada ciasteczkom inny charakter.

Zostaw komentarz