Składniki:
Woda
2 łyżki
Pieprz
1 szczypta
Bułka tarta
6 łyżek
Mąka do panierowania
5 łyżek
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 szczypta
Jajka
1 sztuka
Sos sojowy
1 łyżka
Piersi z kurczaka
4 sztuki
Ziarno sezamu
4 łyżki
Konfitura morelowa
3 łyżki
Masło orzechowe dobrej jakości
1 łyżka
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni. Mięso potnij na mniejsze kawałki (można lekko posolić i popieprzyć). Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej z sezamem.
Krok 2
Gotowe umieść na natłuszczonej blasze (ew. na folii spożywczej, wtedy może być bez tłuszczu) i piecz około 15 minut do złotobrązowego koloru.
Krok 3
Zblenduj konfitury, masło orzechowe z wodą i sosem sojowym na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt gęsta dodaj odrobinę więcej wody.
Krok 4
Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.
Krok 5
Serwuj mięso z frytkami, czyli czymś czego żadne dziecko nie odrzuci. Kurczak doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska.
Chrupiący kurczak z sosem orzechowo-owocowym
Delikatne kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu, podane z wyjątkowym sosem łączącym słodycz konfitur z kremowym masłem orzechowym. To danie, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Dla kogo?
Ten chrupiący kurczak to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Złocista panierka z dodatkiem sezamu nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i chrupkości, którą maluchy uwielbiają. Dodatek oryginalnego sosu sprawia, że nawet wybredne dziecko z chęcią sięgnie po kolejny kawałek.
Na jaką okazję?
Doskonały pomysł na nieformalny obiad rodzinny lub kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować to danie również na przyjęcie urodzinowe dla dzieci – kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się jako przekąska podawana na zimno. Połączenie z frytkami tworzy zestaw, który zawsze spotka się z entuzjazmem.
Czy wiesz, że?
Dodatek sezamu do panierki nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Masło orzechowe w sosie to źródło białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki pieczeniu w piekarniku, a nie smażeniu, danie zawiera mniej tłuszczu, zachowując jednocześnie apetyczną chrupkość.
Dla urozmaicenia
Sos możesz przygotować w kilku wariantach, zmieniając rodzaj konfitur – sprawdzą się malinowe, morelowe lub brzoskwiniowe. Do panierki dodaj ulubione zioła lub przyprawy, np. słodką paprykę czy tymianek. Kurczaka podawaj nie tylko z frytkami, ale także z ryżem lub mieszanką świeżych sałat dla lżejszej wersji dania.
Składniki:
Woda
2 łyżki
Pieprz
1 szczypta
Bułka tarta
6 łyżek
Mąka do panierowania
5 łyżek
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 szczypta
Jajka
1 sztuka
Sos sojowy
1 łyżka
Piersi z kurczaka
4 sztuki
Ziarno sezamu
4 łyżki
Konfitura morelowa
3 łyżki
Masło orzechowe dobrej jakości
1 łyżka
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni. Mięso potnij na mniejsze kawałki (można lekko posolić i popieprzyć). Obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej zmieszanej z sezamem.
Krok 2
Gotowe umieść na natłuszczonej blasze (ew. na folii spożywczej, wtedy może być bez tłuszczu) i piecz około 15 minut do złotobrązowego koloru.
Krok 3
Zblenduj konfitury, masło orzechowe z wodą i sosem sojowym na jednolitą masę. Jeśli okaże się zbyt gęsta dodaj odrobinę więcej wody.
Krok 4
Sos podajemy w oddzielnym naczyniu.
Krok 5
Serwuj mięso z frytkami, czyli czymś czego żadne dziecko nie odrzuci. Kurczak doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno jako przekąska.
Chrupiący kurczak z sosem orzechowo-owocowym
Delikatne kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem sezamu, podane z wyjątkowym sosem łączącym słodycz konfitur z kremowym masłem orzechowym. To danie, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Dla kogo?
Ten chrupiący kurczak to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Złocista panierka z dodatkiem sezamu nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i chrupkości, którą maluchy uwielbiają. Dodatek oryginalnego sosu sprawia, że nawet wybredne dziecko z chęcią sięgnie po kolejny kawałek.
Na jaką okazję?
Doskonały pomysł na nieformalny obiad rodzinny lub kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować to danie również na przyjęcie urodzinowe dla dzieci – kawałki kurczaka świetnie sprawdzą się jako przekąska podawana na zimno. Połączenie z frytkami tworzy zestaw, który zawsze spotka się z entuzjazmem.
Czy wiesz, że?
Dodatek sezamu do panierki nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Masło orzechowe w sosie to źródło białka i zdrowych tłuszczów. Dzięki pieczeniu w piekarniku, a nie smażeniu, danie zawiera mniej tłuszczu, zachowując jednocześnie apetyczną chrupkość.
Dla urozmaicenia
Sos możesz przygotować w kilku wariantach, zmieniając rodzaj konfitur – sprawdzą się malinowe, morelowe lub brzoskwiniowe. Do panierki dodaj ulubione zioła lub przyprawy, np. słodką paprykę czy tymianek. Kurczaka podawaj nie tylko z frytkami, ale także z ryżem lub mieszanką świeżych sałat dla lżejszej wersji dania.