Składniki:

Dynia

300 gramów

Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr

1 opakowanie

Woda

2.5 szklanki

Jajko

1 sztuka

Starty ser cheddar

50 gramów

Olej do smażenia

0.5 szklanki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Chrupiące placki z dyni i sera

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię przekrój, wydrąż nasiona z wnętrzem oraz obierz skórkę, a pozostały miąższ zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Krok 2

Wiórki delikatnie odciśnij i umieść w misce. Do utartej dyni dolej wodę, wsyp jajko, utarty ser oraz całą zawartość opakowania Fix Knorr. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, a uzyskane ciasto odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 3

Wlej odrobinę oleju roślinnego na patelnię z szerokim dnem. Kiedy tłuszcz się dobrze nagrzeje, nakładaj ciasto przy pomocy łyżki, formując małe okrągłe placuszki i smaż je z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.

Krok 4

Przygotowane placki dyniowe odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwuj je osobno lub jako dodatek do duszonych mięs.

Chrupiące placki z dyni i sera – smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych

Placki z dyni to doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Soczysta dynia w połączeniu z aromatycznym serem tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku placuszki to propozycja na szybki i pożywny posiłek, który przygotujesz w zaledwie 30 minut.

Dla kogo?

Chrupiące placki z dyni i sera to propozycja idealna dla miłośników tradycyjnych placków ziemniaczanych, którzy szukają nowych smaków. To danie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i cenisz sobie proste, ale smaczne potrawy, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Na jaką okazję?

Placki dyniowe z serem sprawdzą się jako szybki obiad, gdy brakuje czasu na gotowanie, a rodzina jest głodna. To także świetna propozycja na lekką kolację lub przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki krótkiemu czasowi przygotowania, możesz je serwować nawet w najbardziej zabiegane dni.

Czy wiesz, że?

Miąższ dyni możesz przygotować na dwa sposoby – zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub zmiksować na gładką masę. Kluczem do uzyskania idealnie chrupiących placków jest dobrze rozgrzany olej i smażenie po kilka minut z każdej strony, aż placuszki nabiorą złocistego koloru. Pamiętaj, aby odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dla urozmaicenia

Placki z dyni są niezwykle uniwersalne – możesz je podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Na słono świetnie komponują się z wyrazistym serem cheddar i sosem czosnkowym lub pomidorowym. Dla miłośników słodkich smaków polecamy posypanie placków cukrem pudrem i podanie z powidłami śliwkowymi. Każda wersja smakuje wyśmienicie!

Zostaw komentarz