Składniki:
1 łyżka posiekanej bazylii
1 bochenek okrągłego wiejskiego chleba
1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 1/2 cm
1 bakłażan pokrojony w plasterki o grubości 1/2 cm
2 pomidory pokrojone w plasterki o grubości 1/2 cm
1 żółta papryka oczyszczona z pestek i pokrojona na ósemki
2 posiekane ząbki czosnku 10 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina
100 g tapenady (pasty z czarnych oliwek do smarowania pieczywa)
125 g mozzarelli pokrojonej w plastry
100 g pesto bazyliowego
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka przyprawy Delikat
1 łyżka
średnie
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To świetny pomysł także na piknik. Wypełniasz bochenek wszystkim, co akurat znajduje się pod
Krok 2
dłonią, odczekujesz pewien czas, by wszystko się w nim przeleżało (najlepiej w zimnie), owijasz
Krok 3
w papier do pieczenia i zabierasz na wyjazd. Potem odwijasz i kroisz jak ciasto. Pycha. A jakie
Krok 4
praktyczne...
Krok 5
Równo odetnij górną część chleba (ok. 3 cm od góry). Usuń miękisz, tworząc chlebowe naczynie
Krok 6
posmaruj od wewnątrz tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana pokryj niewielką ilością
Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
Wyobraź sobie idealny letni posiłek, który łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku to właśnie taka kulinarna perełka! Chrupiący bochenek wypełniony aromatycznymi, grillowanymi warzywami tworzy kompozycję, która zachwyci każde podniebienie.
Dla kogo?
Ten wyjątkowy przysmak spodoba się zarówno miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, jak i osobom poszukującym ciekawych alternatyw dla tradycyjnych kanapek. Jest idealny dla wegetarian, ale możesz go łatwo wzbogacić o ulubione dodatki mięsne. Dzieci również pokochają tę kolorową przekąskę, która zachęca do eksperymentowania z warzywami.
Na jaką okazję?
Chleb niespodzianka sprawdzi się doskonale podczas pikników, wycieczek za miasto czy spotkań w ogrodzie. To również świetny pomysł na lunch do pracy lub szkoły. Przygotowany wieczorem, odpoczywający w lodówce przez noc, nabiera intensywnego smaku i jest gotowy do zabrania następnego dnia.
Czy wiesz o tym?
Tapenada, którą wysmarowujemy wnętrze chleba, to tradycyjny prowansalski sos na bazie oliwek, kaparów i anchois. Nadaje ona chlebowi charakterystyczny, śródziemnomorski aromat i zapobiega nasiąkaniu wilgocią od warzyw. Grillowanie warzyw przed włożeniem ich do chleba wydobywa z nich naturalną słodycz i intensyfikuje smak.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami pieczywa – od bagietki po ciemny chleb żytni. Spróbuj dodać ser kozi, suszone pomidory lub oliwki. Dla bardziej wyrazistego smaku, wzbogać tapinadę świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem lub rozmarynem. Zimą zastąp grillowane warzywa pieczonymi w piekarniku – efekt będzie równie pyszny!