Składniki:

1 łyżka posiekanej bazylii

1 bochenek okrągłego wiejskiego chleba

1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 1/2 cm

1 bakłażan pokrojony w plasterki o grubości 1/2 cm

2 pomidory pokrojone w plasterki o grubości 1/2 cm

1 żółta papryka oczyszczona z pestek i pokrojona na ósemki

2 posiekane ząbki czosnku 10 łyżek oliwy, 2 łyżki octu z białego wina

100 g tapenady (pasty z czarnych oliwek do smarowania pieczywa)

125 g mozzarelli pokrojonej w plastry

100 g pesto bazyliowego

1 łyżka posiekanej kolendry

1 łyżka przyprawy Delikat

1 łyżka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To świetny pomysł także na piknik. Wypełniasz bochenek wszystkim, co akurat znajduje się pod

Krok 2

dłonią, odczekujesz pewien czas, by wszystko się w nim przeleżało (najlepiej w zimnie), owijasz

Krok 3

w papier do pieczenia i zabierasz na wyjazd. Potem odwijasz i kroisz jak ciasto. Pycha. A jakie

Krok 4

praktyczne...

Krok 5

Równo odetnij górną część chleba (ok. 3 cm od góry). Usuń miękisz, tworząc chlebowe naczynie

Krok 6

posmaruj od wewnątrz tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana pokryj niewielką ilością

Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku

Wyobraź sobie idealny letni posiłek, który łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku to właśnie taka kulinarna perełka! Chrupiący bochenek wypełniony aromatycznymi, grillowanymi warzywami tworzy kompozycję, która zachwyci każde podniebienie.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ten wyjątkowy przysmak spodoba się zarówno miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, jak i osobom poszukującym ciekawych alternatyw dla tradycyjnych kanapek. Jest idealny dla wegetarian, ale możesz go łatwo wzbogacić o ulubione dodatki mięsne. Dzieci również pokochają tę kolorową przekąskę, która zachęca do eksperymentowania z warzywami.

Na jaką okazję?

Chleb niespodzianka sprawdzi się doskonale podczas pikników, wycieczek za miasto czy spotkań w ogrodzie. To również świetny pomysł na lunch do pracy lub szkoły. Przygotowany wieczorem, odpoczywający w lodówce przez noc, nabiera intensywnego smaku i jest gotowy do zabrania następnego dnia.

Czy wiesz o tym?

Tapenada, którą wysmarowujemy wnętrze chleba, to tradycyjny prowansalski sos na bazie oliwek, kaparów i anchois. Nadaje ona chlebowi charakterystyczny, śródziemnomorski aromat i zapobiega nasiąkaniu wilgocią od warzyw. Grillowanie warzyw przed włożeniem ich do chleba wydobywa z nich naturalną słodycz i intensyfikuje smak.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami pieczywa – od bagietki po ciemny chleb żytni. Spróbuj dodać ser kozi, suszone pomidory lub oliwki. Dla bardziej wyrazistego smaku, wzbogać tapinadę świeżymi ziołami – bazylią, tymiankiem lub rozmarynem. Zimą zastąp grillowane warzywa pieczonymi w piekarniku – efekt będzie równie pyszny!

Zostaw komentarz