Składniki:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe

300 gramów

Fix Chili con carne Knorr

1 opakowanie

Czerwona fasolka z puszki

120 gramów

Kukurydza z puszki

100 gramów

Cebula

1 sztuka

Papryczka chili lub papryczka jalapeno

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Woda

300 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Chili con carne extra pikantne

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj w kostkę, papryczkę pokrój i zrumień na patelni. Po chwili wsyp mięso i smaż, mieszając, by nie tworzyły się grudki.

Krok 2

Fasolę i kukurydzę odcedź oraz opłucz wodą. Wsyp do mięsa.

Krok 3

Połącz fix z 300 ml wody i wlej na patelnię. Całość starannie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Jeśli danie jest dla ciebie zbyt ostre, możesz podać je z jogurtem naturalnym, który złagodzi pikantny smak.

Chili con carne extra pikantne – meksykańska uczta dla podniebienia

Chili con carne to prawdziwa eksplozja smaków prosto z Meksyku. To aromatyczne danie łączy w sobie soczyste mielone mięso, pikantną papryczkę chili, kremową fasolę i słodką kukurydzę, tworząc harmonijną kompozycję, która rozgrzeje każde podniebienie. Nasza wersja extra pikantna zadowoli wszystkich miłośników intensywnych doznań kulinarnych.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Chili con carne to idealna propozycja dla miłośników pikantnych potraw oraz osób ceniących sobie proste, a jednocześnie sycące dania. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki możliwości regulacji poziomu ostrości, możesz dostosować je do preferencji wszystkich domowników.

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad podany z ryżem, ale równie dobrze zagości na stole podczas nieformalnych przyjęć. Zawinięte w pszenną tortillę stanie się finger foodem idealnym na wieczór filmowy czy imprezę sportową. W chłodniejsze dni doskonale rozgrzeje i nasyci.

Czy wiesz, że?

Nazwa „chili con carne” w języku hiszpańskim oznacza dosłownie „chili z mięsem”, co jasno wskazuje na główne składniki tej potrawy. Choć kojarzone z kuchnią meksykańską, danie to zyskało ogromną popularność na całym świecie, w tym również w Polsce, gdzie coraz częściej gości na naszych stołach.

Dla urozmaicenia

Jeśli potrawa okaże się zbyt pikantna, podaj ją z łyżką jogurtu naturalnego, który złagodzi ostry smak. Możesz również posypać danie tartym żółtym serem, który doda kremowości i subtelnie zbalansuje pikantność. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą kolendrę lub posiekaną cebulę czerwoną.

Zostaw komentarz