Składniki:

Twaróg sernikowy

500 gramów

Masło

120 gramów

Cukier puder

100 gramów

Cukier waniliowy

1 łyżka

Herbatniki

36 sztuk

Truskawki

9 sztuk

Dżem pomarańczowy

350 gramów

Mleczna czekolada

100 gramów

Kolorowa posypka

80 gramów

easy

łatwe

45 min.

10 os.

Chatka puchatka
thermometer

brak

25 x 35 cm

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na folii do żywności układamy 18 herbatników, jeden przy drugim w trzech rzędach. Pokrywamy je dżemem pomarańczowym.

Krok 2

Nakładamy drugą warstwę herbatników.

Krok 3

Masło ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy ser twarogowy i miksujemy.

Krok 4

Uzyskaną mieszanką pokrywamy kolejną warstwę herbatników.

Krok 5

Przez środek umieszczamy truskawki. Ciasto zaginamy w trójkąt, zawijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 h.

Krok 6

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Kiedy stanie się płynna, polewamy nią ciasto i obsypujemy kolorową posypką. Umieszczamy w lodówce na min. 1 h.

Chatka Puchatka – słodki deser bez pieczenia

Chatka Puchatka to wyjątkowy deser bez pieczenia, który zachwyca swoim smakiem i prostotą wykonania. Ten efektowny przysmak składa się z warstw herbatników przełożonych aromatycznym dżemem pomarańczowym oraz puszystą masą twarogową. Całość wzbogacona świeżymi truskawkami i oblana czekoladą tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową, która rozpływa się w ustach.

Sekret tego deseru tkwi w jego prostocie – wystarczy ułożyć herbatniki, przełożyć je masą twarogową i dżemem, dodać owoce, a następnie złożyć w charakterystyczny trójkąt przypominający domek. Po schłodzeniu i polaniu czekoladą otrzymujemy efektowny deser, który zachwyci każdego łasucha.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Chatka Puchatka to deser uniwersalny, który pokocha każdy – zarówno mali, jak i duzi łasuchy. To kolejne, oryginalne wcielenie sernika, tym razem w wersji bez pieczenia. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnego sernika, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę!

Na jaką okazję?

Deser sprawdzi się doskonale podczas wakacyjnego podwieczorku na tarasie, rodzinnego przyjęcia imieninowego czy jako słodkie zwieńczenie niedzielnego obiadu. Chatka Puchatka pięknie prezentuje się na stole niezależnie od okoliczności i zawsze przyciąga zachwycone spojrzenia gości.

Czy wiesz, że?

Aby chatka Puchatka osiągnęła idealną konsystencję, powinna spędzić w lodówce minimum godzinę przed podaniem. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej – wtedy herbatniki odpowiednio zmiękną i przejdą smakami pozostałych składników.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić masę twarogową borówkami amerykańskimi, które nie tylko dodadzą smaku, ale także pięknie będą wyglądać jako dekoracja wierzchu ciasta. Eksperymentuj z różnymi owocami sezonowymi, aby za każdym razem cieszyć się nieco innym smakiem tego wyjątkowego deseru.

Zostaw komentarz