Składniki:
Ziemniaki
10 sztuk
Sól
3 łyżeczki
Zioła prowansalskie
5 łyżeczek
Mięso mielone wieprzowe
1 kilogram
Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr
2 opakowania
Jajka ugotowane na twardo
2 sztuki
Oliwa
2 łyżki
Posiekany ząbek czosnku
2 sztuki
Mała czerwona papryka
1 sztuka
Czubryca zielona
2 łyżeczki
Duża czerwona cebula - pół drobno posiekanej i pół pokrojonej w półkrążki
1 sztuka
Czerwona cebula pokrojona w półkrążki
1 sztuka
łatwe
60 min.
5 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
MIĘSO. Mięso, połowę czerwonej cebuli, dwa ząbki czosnku, jajka, czubrycę i sosy paprykowo-ziołowe (stosować jako przyprawę) + 2 łyżeczki soli zmielić razem na jednolitą masę. Wlać 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać i formować większe lub mniejsze kiełbaski (w moim przypadku wyszło około 10 sztuk), można nabić na patyczki do szaszłyków. Układać na nagrzaną patelnię grillową, bez tłuszczu i grillować obracając co 2-3 minuty na inną stronę. Zdjąć gdy będą pięknie zrumienione z każdej strony.
Krok 2
FRYTKI. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki na kształt frytek, opłukać i dokładnie osuszyć. Umieścić w dużej misce i posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Porządnie wymieszać. Przenieść na blachę, posmarować lekko na wierzchu oliwą z oliwek (smaruję pędzelkiem silikonowym) i umieścić blachę w rozgrzanym piekarniku. ok. 200 st. przez 10 minut pieczemy od dołu i góry, a następnie uruchamiamy termoobieg na około 15 minut, albo do czasu gdy skórka na frytkach ładnie się zrumieni, a wbijając wykałaczkę we frytki, ziemniak będzie miękki.
Krok 3
Serwować z półkrążkami czerwonej cebuli i papryką oraz ajvarem. Użyłam domowego keczupu bułgarskiego - doskonałego - w zastępstwie ajvaru.
Cevapcici z pieczonymi frytkami – bałkański smak w domowym wydaniu
Cevapcici to tradycyjne bałkańskie kiełbaski, które w połączeniu z domowymi pieczonymi frytkami tworzą doskonały duet na rodzinny obiad. Soczyste mięso z aromatycznymi przyprawami oraz chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku frytki ziemniaczane to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników kuchni bałkańskiej oraz osób poszukujących alternatywy dla klasycznych kotletów mielonych. Cevapcici zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które z pewnością docenią formę małych kiełbasek, zwłaszcza podanych na patyczkach do szaszłyków. To również świetna propozycja dla osób ceniących dania, które można przygotować bez zbędnych dodatków i skomplikowanych technik kulinarnych.
Na jaką okazję?
Cevapcici z pieczonymi frytkami sprawdzą się doskonale podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, rodzinnego obiadu czy weekendowego grillowania. To również świetna propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie, gdzie goście docenią bałkańskie smaki. Danie można przygotować wcześniej, formując kiełbaski i odkładając je do lodówki, by tuż przed podaniem tylko je ugrillować.
Czy wiesz, że?
Cevapcici wywodzą się z kuchni bałkańskiej i są popularnym daniem w Serbii, Bośni i Hercegowinie oraz Chorwacji. Tradycyjnie podaje się je z ajvarem – pastą z pieczonej papryki i bakłażana, która doskonale podkreśla smak mięsa. Czubryca, będąca kluczowym składnikiem przyprawy, to mieszanka ziół z dominującym udziałem suszonego majeranku, nadająca cevapcici charakterystyczny aromat.
Dla urozmaicenia
Zamiast klasycznego ajvaru możesz podać cevapcici z domowym keczupem bułgarskim, który świetnie komponuje się z mięsem. Frytki można wzbogacić o rozmaryn lub tymianek dla bardziej wyrazistego smaku. Dla osób lubiących ostrzejsze doznania, warto dodać do mięsa szczyptę ostrej papryki lub podać danie z sosem czosnkowym z dodatkiem chili.