Składniki:

Cebula

1 sztuka

Por

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Mąka pszenna

2 łyżki

Sól

1 szczypta

Gałka muszkatołowa

1 szczypta

Śmietana 18%

3 łyżki

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżeczka

Mleko

2 szklanki

Ser żółty

250 gramów

Pierś z kurczaka podwójna

1 sztuka

Masło

125 gramów

Brokuł

1 sztuka

Oliwa

1 łyżka

Czosnek ząbki

2 sztuki

medium

średnie

90 min.

4 os.

Cannelloni z brokułami i mozzarellą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł umyj, rozdziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i drobno posiekaj.

Krok 2

Zetrzyj obydwa typy serów na tarce o dużych oczkach. Paprykę opłucz, usuń gniazda nasienne, posiekaj w małą kostkę. Oczyszczone pory posiekaj w krążki. Opłucz i osusz pierś kurczaka, pokrój ją w małą kostkę, przypraw. Czosnek rozgnieć.

Krok 3

Podgrzej olej na patelni, zrumień kurczaka z papryką, wsyp pory i czosnek, przypraw według uznania. Odsuń z palnika i wsyp kukurydzę bez zalewy, brokuły, mozarellę oraz śmietanę. Wszystko starannie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Przygotowanym nadzieniem wypełnij cannelloni. Gotowe rurki umieść w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym.

Krok 5

Sporządź beszamel: na patelni roztop łyżkę masła, wsyp mąkę (mieszając bez przerwy), dolej szklankę mleka (uważaj, by mleko się nie zwarzyło), dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem polej makaron.

Krok 6

Potem przygotuj sos z pomidorów: cebulę posiekaj i zrumień na patelni, wsyp pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, duś kilka minut. Gotowym sosem polej rurki.

Cannelloni z brokułami i mozzarellą – włoska klasyka w nowej odsłonie

Delikatne rurki cannelloni wypełnione kremowym farszem z brokułów, mozzarelli i kurczaka to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To danie łączy w sobie wszystko, co najlepsze w kuchni włoskiej – świeże warzywa, aromatyczne sosy i idealnie ugotowany makaron.

Dla kogo?

Cannelloni z brokułami i mozzarellą to doskonały wybór dla rodzin z dziećmi. Brokuły ukryte w kremowym farszu z serem i delikatnym kurczakiem sprawią, że nawet maluchy niechętne warzywom z przyjemnością zjedzą pełnowartościowy posiłek. To także świetna propozycja dla osób ceniących zbilansowane posiłki – połączenie białka z kurczaka, warzyw i węglowodanów z makaronu tworzy pełnowartościowy obiad.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ten przepis sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Cannelloni można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem, co czyni je idealnym daniem na spotkania rodzinne. Elegancko podane, z dodatkiem świeżych ziół, będą również doskonałą propozycją na świąteczny stół.

Czy wiesz, że?

Cannelloni wywodzi się z regionu Emilia-Romania we Włoszech. Tradycyjnie nadziewane są mięsem lub szpinakiem z ricottą, jednak wersja z brokułami to nowoczesna interpretacja tego klasycznego dania. Połączenie dwóch sosów – beszamelu i pomidorowego – to charakterystyczny element wielu zapiekanych potraw kuchni włoskiej.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając suszone pomidory, oliwki lub różne rodzaje serów. Dla wersji wegetariańskiej pomiń kurczaka, zwiększając ilość warzyw i sera. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do sosu pomidorowego szczyptę chili lub świeżą bazylię.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF