Składniki:

10 rurek makaronu cannelloni

Sos beszamelowy

2 roztrzepane jajka

25 g startego parmezanu lub zwykłego żółtego sera

2 łyżki śmietany 36%

120 g sera ricotta

1 łyżka masła

200 g rozmrożonego szpinaku

Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

30 min.

4 os.

Cannelloni w beszamelu

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeżeli nie posiadasz dobrego rękawa cukierniczego do nadziewania, możesz umieścić farsz w foliowym woreczku, uciąć mały róg i bardzo powoli wyciskać nadzienie do rurek makaronowych. Woreczek z łatwością zastąpi rękaw.

Krok 2

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ugotuj cannelloni al dente w wodzie, do której dodałeś wcześniej kostkę do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr. Schłodź w naczyniu z zimną wodą i kostkami lodu, ostrożnie osusz papierowym ręcznikiem. W międzyczasie przygotuj farsz: przełóż szpinak na czystą ściereczkę i wyciśnij wodę. Rozgrzej masło, dodaj szpinak i smaż 3 minuty. Dopraw solą do smaku. Wymieszaj ricottę z ostudzonym szpinakiem, śmietaną, 2/3 parmezanu i jajkami. Dopraw pieprzem i startą gałką muszkatołową. Napełnij farszem rękaw cukierniczy lub szpryckę, wypełnij rurki cannelloni. Na spód żaroodpornego naczynia wlej niewielką ilość beszamelu, ułóż cannelloni, polej pozostałym beszamelem i posyp resztą parmezanu. Zapiekaj 10 minut.

Cannelloni w Beszamelu – Klasyka Włoskiej Kuchni w Twoim Domu

Delikatne rurki cannelloni wypełnione kremowym farszem ze szpinaku i ricotty, zatopione w aksamitnym beszamelu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta klasyczna włoska potrawa zachwyca nie tylko smakiem, ale również eleganckim wyglądem na talerzu.

Dla kogo?

Cannelloni w beszamelu to doskonały wybór zarówno dla miłośników kuchni włoskiej, jak i dla osób poszukujących sycącego, ale eleganckiego dania. Kremowa konsystencja beszamelu i delikatny farsz sprawią, że pokochają je również dzieci, które zwykle niechętnie sięgają po szpinak.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad niedzielny, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku. Cannelloni można również zaserwować podczas spotkania z przyjaciółmi – z pewnością zrobią wrażenie na gościach i staną się tematem kulinarnych rozmów przy stole.

Czy wiesz, że…?

Jeśli nie posiadasz rękawa cukierniczego, możesz z powodzeniem zastąpić go zwykłym woreczkiem foliowym! Wystarczy napełnić go farszem, odciąć mały rożek i powoli wyciskać nadzienie do rurek cannelloni. To prosty trik, który znacznie ułatwi przygotowanie tego dania.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań. Spróbuj dodać do farszu podsmażone pieczarki, szynkę lub suszone pomidory. Możesz również eksperymentować z serami – zamiast parmezanu użyj gorgonzoli lub pecorino, aby nadać daniu inny charakter.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF