Składniki:

Sól

5 szczypt

Oliwa

100 mililitrów

Ser ricotta

250 gramów

Pokruszony ser feta

100 gramów

Makaron cannelloni

10 sztuk

Kostka do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr

1 sztuka

Zmiażdżone ząbki czosnku

2 sztuki

Bakłażan pokrojony w niedużą, równą kosteczkę

1 sztuka

Duża czerwona papryka pokrojona w niedużą, równą kosteczkę

1 sztuka

Duża zielona papryka pokrojona w niedużą, równą kosteczkę

1 sztuka

Małę cukienie oczyszczone z pestek, pokrojone w niedużą, równą kosteczkę

2 sztuki

Lekko ubite jajko

1 sztuka

Obrane pomidory, pokrojone na kawałki i oczyszczone z pestek oraz sok odciśnięty z pestek pomidorów

3 sztuki

Łyżki posiekanej bazylii

3 łyżki

Starty pecorino, parmezanu lub gruyere

50 gramów

medium

średnie

30 min.

4 os.

Cannelloni nadziewane warzywami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żaden kucharz nie wyleje aromatycznej oliwy! Podsmażone warzywa do CANNELLONI NADZIEWANYCH WARZYWAMI należy odcedzić, ale oliwę zbiera się do przygotowanej miseczki. Kiedy wystygnie, można doprawiać nią sałatki lub stosować do smażenia, tylko uwaga, bo okropnie pryska!

Cannelloni nadziewane warzywami – kulinarna symfonia smaków

Aromatyczne cannelloni nadziewane warzywami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sekret tego dania tkwi nie tylko w idealnie dobranych składnikach, ale również w umiejętnym wykorzystaniu każdej kropli pachnącej oliwy. Po podsmażeniu warzyw na złocisty kolor, oliwę warto zebrać do miseczki – żaden szanujący się kucharz nie pozwoli sobie na jej zmarnowanie!

Dla kogo?

Cannelloni z warzywami to doskonała propozycja zarówno dla wegetarian, jak i dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Soczyste warzywa ukryte w delikatnym makaronowym płaszczu zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy, którzy cenią lekkie, a jednocześnie sycące dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się idealnie na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje lub przyjęcie dla przyjaciół. Elegancko podane cannelloni z kolorowym nadzieniem warzywnym zrobi wrażenie na gościach i wprowadzi włoski klimat do Twojego domu.

Czy wiesz, że…?

Oliwa pozostała po smażeniu warzyw to prawdziwy skarb! Gdy ostygnie, możesz wykorzystać ją do przyprawienia sałatek lub użyć ponownie do smażenia. Pamiętaj jednak, że taka oliwa ma intensywny smak i może pryskać podczas podgrzewania, więc zachowaj ostrożność.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi wariantami nadzienia, dodając ulubione warzywa, zioła lub nawet ser. Cannelloni świetnie komponują się z sosem pomidorowym, beszamelowym lub mieszanką obu. Podawaj z chrupiącą bagietką i świeżą sałatką, aby stworzyć kompletny, pyszny posiłek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF