Składniki:
Makaron cannelloni
12 sztuk
Fix Spaghetti Bolognese Knorr
1 opakowanie
Mięso mielone mieszane
500 gramów
Kmin rzymski
0.5 łyżeczki
Kolendra
0.5 łyżeczki
Papryczka chilli posiekana
0.5 łyżeczki
Śmietana 36%
250 mililitrów
Cebula
1 sztuka
Ser cheddar lub zwykły ser, starty
4 łyżki
Bułka tarta
1 łyżka
Kolendra świeża
1 pęczek
Olej
2 łyżki
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj w kostkę i zrumień na oliwie. Wlej śmietanę i zagotuj. Sos gotuj przez 3 minuty. Przypraw według smaku.
Krok 2
Mięso obsmaż na gorącej oliwie, wsyp papryczkę chilli, kumin i kolendrę. Dolej 250 ml wody i wsyp Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne. Sos gotuj na małym ogniu 10 minut. Aby zagęścić sos, dodaj łyżkę bułki tartej.
Krok 3
Wypełnij makaronowe rurki mięsnym sosem. Posmaruj naczynie żaroodporne sosem śmietanowym i ułóż warstwę cannelloni.
Krok 4
Pierwszą warstwę rurek pokryj sosem śmietanowym, potem ułóż następną warstwę makaronu. Górę polej resztą białego sosu i posyp tartym serem. Naczynie umieść w rozgrzanym do 180 °C piekarniku i zapiekaj przez 40 minut pod przykryciem (np. folią aluminiową). Gotowe danie przyozdobij listkami kolendry.
Cannelloni Bolognese – włoska klasyka w Twoim domu
Sos bolognese często pojawia się w naszych kuchniach w połączeniu z makaronem spaghetti. Tym razem postaw jednak na makaronowe rurki, które pozwolą na zrobienie wyśmienitej zapiekanki. Cannelloni z sosem bolońskim to idealny pomysł na obiad w stylu włoskim. Specjały kuchni z Półwyspu Apenińskiego są uwielbiane na całym świecie, więc możesz mieć pewność, że przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym i wymagającym krytykom. Przygotowanie włoskich przysmaków w warunkach domowych jest nie tylko możliwe, ale też niebywale satysfakcjonujące.
Dla kogo?
Z sentymentem przeglądasz zdjęcia z włoskich wakacji, a może dopiero planujesz podróż do słonecznej Italii? Niezależnie od okoliczności, makaron cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese uprzyjemni najbardziej ponury dzień. Receptura inspirowana wyczynami włoskich szefów kuchni jest na tyle nieskomplikowana, że poradzi sobie z nią każdy. Masz ochotę na aromatyczne danie prosto z pieca? Cannelloni bolognese to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Mięsny sos do cannelloni bolognese wzbogacony przyprawami: świeżą kolendrą, kminem rzymskim i ostrą papryczką będzie idealny, gdy potrzebujesz trochę ciepła w chłodniejsze dni. Taką potrawą jak cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym aż trzeba się pochwalić, więc zaproś przyjaciół na wieczór w stylu śródziemnomorskim. Niech z głośników płyną największe włoskie przeboje – cannelloni z sosem bolognese będzie smakować jeszcze lepiej.
Czy wiesz, że?
Możesz spotkać się z opiniami, że makaronowe rurki cannelloni przed włożeniem do pieca należy wcześniej podgotować. W naszej recepturze nie jest to konieczne, ponieważ cannelloni bolognese zapiekane jest z odpowiednią ilością sosu, dzięki któremu makaron podczas pieczenia zmięknie.
Dla urozmaicenia
Do przepisu na cannelloni bolognese możesz włączyć passatę pomidorową. Ciekawym akcentem smakowym okaże się seler naciowy. Do przepisu na cannelloni z sosem bolońskim pasuje również wędzony boczek. Masz ochotę na dodatkowe ziołowe akcenty? Wykorzystaj suszone oregano.