Średnia ocena: 0. Liczba głosów:0 votes.

Składniki:

Pizza Knorr

1 opakowanie

Papryka czerwona

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Olej słonecznikowy

2 łyżki

Biała kiełbasa

3 sztuki

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Calzone

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowałam ciasto oraz sos do pizzy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Krok 2

Kiełbasę, paprykę oraz cebulę posiekałam na drobno i obsmażyłam na oleju.

Krok 3

Przesmażoną kiełbasę wraz z warzywami dusiłam w sosie do pizzy aż do znacznego odparowania.

Krok 4

Podzieliłam ciasto na pizzę na 4 części, na każdej z nich rozłożyłam 1/4 farszu i uformowałam z nich duże pierogi przyciskając brzegi widelcem.

Krok 5

Wypiekałam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Domowe Calzone – Włoskie Pierogi z Piekarnika

Odkryj smak prawdziwej włoskiej kuchni z naszym przepisem na calzone – zapiekane pierogi z nadzieniem, które zachwycą każdego miłośnika pizzy! To proste danie łączy w sobie wszystkie ulubione składniki pizzy zamknięte w chrupiącym cieście.

Dla kogo?

Calzone to doskonały wybór dla całej rodziny. Dzieci pokochają formę „zamkniętej pizzy”, a dorośli docenią intensywny smak i możliwość personalizacji nadzienia. To również świetna propozycja dla osób, które lubią jeść „w biegu” – calzone można łatwo zapakować i zabrać ze sobą.

Na jaką okazję?

Te włoskie pierogi sprawdzą się zarówno na nieformalną kolację z przyjaciółmi, jak i na domowy obiad w weekend. Możesz też przygotować mniejsze wersje jako przekąskę na imprezę. Calzone świetnie komponuje się z lekką sałatką i kieliszkiem włoskiego wina.

Czy wiesz, że…?

Nazwa „calzone” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego „spodnie” lub „nogawkę”. Tradycyjnie calzone było przygotowywane jako posiłek dla robotników, którzy mogli je łatwo zjeść bez użycia sztućców. W południowych Włoszech calzone często wypełnia się ricottą i szynką parmeńską.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z nadzieniem! Oprócz klasycznej wersji z kiełbasą, papryką i cebulą, możesz wypróbować:

  • Wersję wegetariańską z serem, szpinakiem i pieczarkami
  • Calzone quattro formaggi z mieszanką czterech serów
  • Słodkie calzone z nutellą i bananami jako deser

Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć wierzch calzone widelcem, co pozwoli ujść nadmiarowi pary i zapobiegnie pęknięciom.

Zostaw komentarz

Składniki:

Pizza Knorr

1 opakowanie

Papryka czerwona

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Olej słonecznikowy

2 łyżki

Biała kiełbasa

3 sztuki

easy

łatwe

45 min.

2 os.

Calzone
Średnia ocena: 0. Liczba głosów:0 votes.

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowałam ciasto oraz sos do pizzy według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Krok 2

Kiełbasę, paprykę oraz cebulę posiekałam na drobno i obsmażyłam na oleju.

Krok 3

Przesmażoną kiełbasę wraz z warzywami dusiłam w sosie do pizzy aż do znacznego odparowania.

Krok 4

Podzieliłam ciasto na pizzę na 4 części, na każdej z nich rozłożyłam 1/4 farszu i uformowałam z nich duże pierogi przyciskając brzegi widelcem.

Krok 5

Wypiekałam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

;;;;;;;;;;j

Domowe Calzone – Włoskie Pierogi z Piekarnika

Odkryj smak prawdziwej włoskiej kuchni z naszym przepisem na calzone – zapiekane pierogi z nadzieniem, które zachwycą każdego miłośnika pizzy! To proste danie łączy w sobie wszystkie ulubione składniki pizzy zamknięte w chrupiącym cieście.

Dla kogo?

Calzone to doskonały wybór dla całej rodziny. Dzieci pokochają formę „zamkniętej pizzy”, a dorośli docenią intensywny smak i możliwość personalizacji nadzienia. To również świetna propozycja dla osób, które lubią jeść „w biegu” – calzone można łatwo zapakować i zabrać ze sobą.

Na jaką okazję?

Te włoskie pierogi sprawdzą się zarówno na nieformalną kolację z przyjaciółmi, jak i na domowy obiad w weekend. Możesz też przygotować mniejsze wersje jako przekąskę na imprezę. Calzone świetnie komponuje się z lekką sałatką i kieliszkiem włoskiego wina.

Czy wiesz, że…?

Nazwa „calzone” pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego „spodnie” lub „nogawkę”. Tradycyjnie calzone było przygotowywane jako posiłek dla robotników, którzy mogli je łatwo zjeść bez użycia sztućców. W południowych Włoszech calzone często wypełnia się ricottą i szynką parmeńską.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z nadzieniem! Oprócz klasycznej wersji z kiełbasą, papryką i cebulą, możesz wypróbować:

  • Wersję wegetariańską z serem, szpinakiem i pieczarkami
  • Calzone quattro formaggi z mieszanką czterech serów
  • Słodkie calzone z nutellą i bananami jako deser

Pamiętaj, aby przed pieczeniem nakłuć wierzch calzone widelcem, co pozwoli ujść nadmiarowi pary i zapobiegnie pęknięciom.

Zostaw komentarz