Składniki:

Mięso mielone z kurczaka

150 gramów

Mięso mielone wieprzowe

150 gramów

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

1 opakowanie

Cebula czerwona

1 sztuka

Czarna fasola z puszki

0.5 szklanki

Kukurydza z puszki

0.5 szklanki

Papryka czerwona

1 sztuka

Papryka żółta

1 sztuka

Świeża kolendra

1 pęczek

Tortilla pszenna

4 sztuki

Papryka słodka

1 łyżeczka

Pieprz cayenne

1 szczypta

Kmin rzymski

1 szczypta

Olej

50 mililitrów

Woda

300 mililitrów

medium

średnie

45 min.

4 os.

Burrito z mięsem mielonym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę posiekaj w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasion i pokrój w cienkie paski.

Krok 2

Mięso mielone przypraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim. Obsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania rumianego koloru.

Krok 3

Do podsmażonego mięsa wsyp warzywa i przysmaż na patelni, potem dodaj fasolę i kukurydzę. Wszystko smaż około 4 minut.

Krok 4

Sos Knorr wymieszaj z wodą, połącz i doprowadź do wrzenia w rondelku.

Krok 5

Potem wlej go na patelnię zawierającą mięso i warzywa, gotuj całość razem aż płyn odparuje. Po zdjęciu patelni z ognia wsyp posiekaną świeżą kolendrę.

Krok 6

Tortille przyrumień na suchej patelni, potem wyłóż na nie przygotowany farsz i zwiń na kształt krokieta, a następnie znów podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito serwuj z kwaśną śmietaną i guacamole.

Burrito z mięsem mielonym – smak Meksyku na Twoim talerzu

Tradycyjne burrito to prawdziwa eksplozja smaków zamknięta w pszenicznej tortilli. Nasze burrito z mięsem mielonym to kompozycja aromatycznego mięsa, kolorowych papryk, czarnej fasoli i słodkiej kukurydzy. Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu farszu pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim, które nadają potrawie charakterystyczny, meksykański charakter. Całość dopełnia sos Knorr, który łączy wszystkie składniki w harmonijną całość, a świeża kolendra dodaje orzeźwiającego aromatu. Podane z kwaśną śmietaną i guacamole burrito staje się kompletnym daniem, które przeniesie Cię wprost na ulice Meksyku.

Dla kogo?

Burrito z mięsem mielonym to doskonała propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej, którzy cenią sobie intensywne smaki i różnorodność składników. Jeśli lubisz połączenie ostrego mięsa z warzywami, to danie z pewnością przypadnie Ci do gustu. Możesz też łatwo dostosować poziom pikantności do swoich preferencji, dodając więcej lub mniej pieprzu cayenne.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie sprawdzi się zarówno jako szybki obiad w ciągu tygodnia, jak i podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi. Burrito jest szczególnie dobrym wyborem na przyjęcia, gdzie goście przychodzą z dużym apetytem – jest nie tylko smaczne, ale również bardzo sycące. Możesz przygotować większą ilość farszu wcześniej, a tortille podsmażać na bieżąco.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne meksykańskie burrito zawiera charakterystyczne składniki: paprykę, czerwoną cebulę, pomidory oraz warzywa strączkowe – fasolę i kukurydzę. Choć w Meksyku często używa się tortilli kukurydzianych, w wersji burrito najczęściej spotyka się pszeniczne placki, które są bardziej elastyczne i lepiej utrzymują obfity farsz.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem, dodając różne rodzaje mięsa – równie dobrze sprawdzi się kurczak czy wołowina. Dla bardziej wyrazistego smaku wzbogać danie dodatkową porcją świeżego chili lub suszonego pieprzu. Wegetariańska wersja z większą ilością fasoli i dodatkiem ryżu również będzie smakowała wyśmienicie. Pamiętaj, że kluczem do doskonałego burrito jest intensywny, wyrazisty smak farszu.

Zostaw komentarz