Składniki:

Cebula

1 sztuka

Sałata lodowa

1 sztuka

Pomidor

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Ser żółty

4 plastry

Jogurt naturalny

3 łyżki

Patyczki do szaszłyków

4 sztuki

Natka pietruszki

1 pęczek

Musztarda

1 łyżka

Ogórki konserwowe

4 sztuki

Żółtko

1 sztuka

Majonez

3 łyżki

Mięso wołowe mielone

500 gramów

Czosnek granulowany

1 łyżeczka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Burgery z sosem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie mięsa do burgerów: cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju, aż będzie miękka. Pietruszkę (najlepiej świeżą, choć można użyć suszonej) drobno siekamy. Połowę wsypujemy do mięsa (resztę zachowujemy do sosu). Następnie dodajemy żółtko i przestudzoną cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem według gustu. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2

Przygotowanie sosu: Czosnek drobno kroimy lub wyciskamy przez praskę (może być go mniej albo więcej, wedle upodobań). Majonez, jogurt, musztardę, posiekaną natkę, ząbki czosnku i czosnek granulowany, odrobinę soli i pieprzu łączymy ze sobą. Odkładamy do lodówki.

Krok 3

Warzywa: pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na grubsze plastry. Ogórki siekamy na kawałki. Sałatę płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Bułki (mogą być hamburgerowe, zwykłe z sezamem) Bułki przecinamy na połówki. Układamy na blasze (papierze do pieczenia), na dolną część bułki nakładamy plaster sera (ja stosuję Hochland Cheddar).

Krok 4

Kiedy mamy tak przygotowane składniki zostaje nam finał: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni (bez termoobiegu). Do rozgrzanego wkładamy wcześniej przygotowane bułki. Wyciągamy po kilku minutach (gdy ser jest roztopiony). Z mięsa kształtujemy kotlety, mogą być mniejsze lub większe zależnie od apetytu. Smażymy je bez oleju na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. W tym czasie na gotowe bułki nakładamy nasz sos oraz sałatę. Na to gotowy kotlet, pomidor (może być kolejna warstwa sosu albo keczup) i wierzch bułki. Na patyczek nabijamy ogórki i wbijamy w burgera. Smacznego!

Domowe Burgery z Aromatycznym Sosem

Pyszne, soczyste burgery z domowym sosem to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotowane z prostych składników, ale pełne wyrazistego smaku, staną się ulubionym daniem całej rodziny. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu mięsa z podsmażoną cebulką i świeżą natką pietruszki oraz w kremowym sosie, który nadaje całości niepowtarzalnego charakteru.

Dla kogo?

Domowe burgery to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają jeść rękoma i komponować własne kanapki. To również świetny pomysł dla zapracowanych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Każdy może dostosować wielkość kotleta i ilość dodatków do własnych preferencji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Burgery sprawdzą się zarówno na nieformalny obiad w gronie rodziny, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To także doskonały pomysł na domowe przyjęcie w ogrodzie czy piknik. Możliwość przygotowania składników wcześniej sprawia, że w kluczowym momencie pozostaje tylko szybkie smażenie kotletów i składanie burgerów.

Czy wiesz, że?

Sekret idealnego burgera tkwi w odpowiednim sosie! Połączenie majonezu, jogurtu i musztardy z aromatycznym czosnkiem i natką pietruszki tworzy kremową bazę, która znakomicie komponuje się z mięsem. Warto przygotować sos z wyprzedzeniem, aby smaki mogły się odpowiednio połączyć w lodówce.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Możesz dodać grillowane pieczarki, karmelizowaną cebulę lub plastry awokado. Wypróbuj różne rodzaje serów – nie tylko cheddar, ale także pleśniowy blue cheese czy kozi ser. Dla osób preferujących lżejszą wersję, kotlet wołowy można zastąpić drobiowym lub warzywnym.

Zostaw komentarz