Składniki:

Pieczarki pokrojone w ćwiartki

500 gramów

Hummus

200 gramów

Mięso wołowe

Bułki do burgerów z sezamem

4 sztuki

Liście sałaty masłowej

4 sztuki

Cebula czerwona pokrojona w cienkie plastry

2 sztuki

Majonez Hellmann's Babuni

100 gramów

Główka czosnku

1 sztuka

Olej do smażenia

2 łyżki

Sól i pieprz do smaku

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Burger z hummusem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zawiń główkę czosnku w aluminiową folię, piecz w piekarniku nagrzanym do 190*C przez około 15 minut. Następnie odczekaj, aż czosnek lekko ostygnie, po czym wyciśnij go z łupinek i wymieszaj z majonezem.

Krok 2

Mięso wołowe mielone przeznaczone na burgery przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj kształt oraz rozmiar burgera. Mięso lekko posmaruj olejem, umieść na nagrzanym ruszcie, grilluj z obu stron, aż mięso osiągnie preferowany stopień wypieczenia.

Krok 3

W międzyczasie na pozostałym tłuszczu zrumień cebulę i pieczarki, przypraw je według gustu solą i pieprzem. Przyrumień bułki, nałóż na nie hojnie majonez czosnkowy, umieść najpierw sałatę, potem mięso. Na mięso połóż porcję hummusu. Umieść na nim cebulę i pieczarki, a następnie całość nakryj górną częścią bułki posmarowaną majonezem.

Burger z hummusem, czosnkowym majonezem i pieczarkami

Odkryj nową odsłonę klasycznego burgera! Nasze połączenie soczystego mięsa wołowego z kremowym hummusem, aromatycznym majonezem czosnkowym i podsmażonymi pieczarkami tworzy kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Ten wyjątkowy burger to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i osób poszukujących alternatywy dla tradycyjnych fast-foodów. Połączenie orientalnego hummusu z klasycznym burgerem zadowoli zarówno fanów kuchni fusion, jak i tych, którzy cenią sobie dobrze zbilansowane posiłki z nutą kreatywności.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealny wybór na nieformalne spotkania z przyjaciółmi, rodzinne obiady w ogrodzie czy wieczór filmowy. Burger z hummusem sprawdzi się również jako pomysł na urozmaicenie grillowego menu podczas letnich spotkań na świeżym powietrzu.

Czy wiesz, że?

Pieczony czosnek, który stanowi bazę majonezu, ma znacznie łagodniejszy i słodszy smak niż surowy. Proces pieczenia eliminuje ostrość czosnku, pozostawiając jedynie jego aromatyczną głębię, która doskonale komponuje się z kremowym hummusem i soczystym mięsem. Taki mariaż smaków to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami hummusu – klasyczny, z suszonymi pomidorami czy z pieczoną papryką. Spróbuj też dodać grillowaną cukinię, bakłażana lub paprykę dla jeszcze większej dawki warzyw. Wegetarianie mogą zastąpić wołowinę kotletem z ciecierzycy lub portobello.

Zostaw komentarz