Składniki:

Świeży kurczak

1 sztuka

Bulionetka drobiowa Knorr

1 sztuka

Marchew

4 sztuki

Cebula biała

2 sztuki

Pietruszka

1 sztuka

Seler

0.5 sztuki

Natka pietruszki

1 pęczek

Liść laurowy

2 sztuki

Ziele angielskie

4 ziarna

Pieprz czarny ziarnisty

4 ziarna

easy

łatwe

90 min.

8 os.

Bulion drobiowy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść z wszelkich wnętrzności, tłuszczu i opłucz. Potem podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2

Porcje kurczaka na rosół umieść w dużym garnku, zalej 2 litrami zimnej wody i doprowadź do wrzenia – wodę odlej i wlej świeżą ponownie.

Krok 3

Cebule obierz, przetnij na pół i upal nad płomieniem lub jeżeli to niemożliwe – możesz opalić je na suchej, mocno nagrzanej patelni. Pozostałe warzywa – marchew, selera i pietruszką oczyść, obierz oraz przepłucz. Potem pokrój na drobniejsze kawałki.

Krok 4

Pokrojone, rozdrobnione warzywa i natkę wrzuć do garnka z mięsem, wsyp listek, ziele i pieprz. Wszystko zagotuj, zredukuj ogień i usuń powstałe szumowiny. Od tej chwili wywar gotuj na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotuj przez około 3-4 godzin, im dłużej będzie się gotować, tym więcej smaku wydobędziesz i bulion stanie się bardziej esencjonalny.

Krok 5

Na końcu gotowania wyjmij mięso i warzywa przy pomocy łyżki cedzakowej. Dopraw do smaku bulionetką Knorr. Przygotowany bulion możesz serwować jako klasyczny rosół z makaronem i warzywami lub jako bazę do sporządzenia wybranej przez ciebie zupy albo sosu.

Bulion drobiowy – esencja smaku w każdej kuchni

Bulion drobiowy to prawdziwy fundament polskiej kuchni. Ten klarowny, aromatyczny wywar gotowany powoli na mięsie i warzywach to nie tylko baza wielu potraw, ale również kulinarne świadectwo umiejętności każdego szefa kuchni. Tradycyjny bulion z kurczaka, o pięknym złocistym kolorze i głębokim smaku, wymaga cierpliwości i kilku sprawdzonych technik.

Dla kogo?

Bulion drobiowy to przepis dla wszystkich, którzy cenią sobie gotowanie od podstaw. Szczególnie polecany jest domowym kucharzom, którzy nie uznają drogi na skróty i pragną tworzyć dania pełne naturalnego smaku. To również doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowie, gdyż domowy bulion zawiera cenne składniki odżywcze.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której bulion drobiowy nie byłby przydatny. Stanowi podstawę niedzielnego rosołu, ale również bazę do codziennych zup, sosów, risotto czy gulaszy. Sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i bardziej wyszukanych przyjęć, gdzie może być podany jako elegancki consommé.

Czy wiesz, że?

Sekretem idealnego bulionu jest dobrej jakości mięso, najlepiej z kury zagrodowej, oraz świeże warzywa. Tradycyjna technika opalania cebuli nad ogniem nadaje wywarowi piękny kolor i głębię smaku. Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz przypalić cebulę na suchej, rozgrzanej patelni – efekt będzie równie zadowalający.

Dla urozmaicenia

Warto przygotować większą ilość bulionu i zamrozić go w mniejszych porcjach. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką bazę do szybkiego przygotowania zup, sosów czy innych dań. Zamrożony bulion zachowuje swoje walory smakowe przez kilka miesięcy i jest niezastąpiony, gdy potrzebujesz błyskawicznie przygotować pomidorówkę, krupnik czy sos pieczeniowy.

Zostaw komentarz