Składniki:
Świeży lub mrożony szpinak
450 gramów
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
1 opakowanie
Masło lub margaryna
3 łyżki
Śmietana 18%
100 mililitrów
Cebula
0.5 sztuki
Ząbek czosnku
2 sztuki
Ser żółty
100 gramów
Szynka konserwowa
200 gramów
łatwe
30 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu zrumień cebulę, czosnek i pokrojoną w kostkę szynkę. Wsyp szpinak. Całość zalej wymieszanym w śmietanie Fixem Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Zamrożony szpinak odmroź i wyciśnij starannie wodę. Świeży opłucz i wysusz.
Krok 3
Kajzerki przetnij na połowę i wyciągnij z nich miękki środek. Bułeczki wypełnij nadzieniem. Posyp górę tartym serem i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 10 minut. Do szpinaku możesz też dodać suszone pomidory.
Bułeczki ze szpinakiem – kremowa przekąska pełna smaku
Chrupiące kajzerki wypełnione aksamitnym, kremowym farszem szpinakowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika szybkich, a jednocześnie wyjątkowych przekąsek. Połączenie delikatnego szpinaku z aromatyczną cebulką, czosnkiem i szynką tworzy harmonijną kompozycję smaków, którą wzbogaca kremowy sos serowy na bazie Fixu Knorr. Zapieczone pod złocistą kołderką sera bułeczki kuszą nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
Dla kogo?
Bułeczki ze szpinakiem to idealna propozycja zarówno dla zapracowanych rodziców szukających pomysłu na szybki obiad, jak i dla osób ceniących sobie proste, a jednocześnie efektowne przekąski. Doskonale sprawdzą się również jako pomysł na wykorzystanie czerstwiejących bułek, nadając im drugie, jeszcze smaczniejsze życie.
Na jaką okazję?
Ta prosta przekąska świetnie sprawdzi się jako nieformalna przystawka podczas spotkań z przyjaciółmi, element brunchu czy nawet jako samodzielna kolacja w towarzystwie ulubionej sałatki. Bułeczki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać tuż przed podaniem, co czyni je idealnym rozwiązaniem na niezapowiedziane wizyty gości.
Czy wiesz, że?
Szpinak, będący głównym składnikiem farszu, to prawdziwa skarbnica żelaza, witamin i antyoksydantów. Pamiętaj, by mrożony szpinak dokładnie odcisnąć z wody przed dodaniem do farszu – dzięki temu nadzienie będzie bardziej kremowe i intensywne w smaku.
Dla urozmaicenia
Podstawowy przepis możesz łatwo modyfikować według własnych upodobań. Spróbuj dodać suszone pomidory dla słodko-kwaśnego akcentu lub zastąp szynkę wędzonym łososiem. Możesz również eksperymentować z różnymi rodzajami serów do zapiekania – każdy nada bułeczkom nieco inny charakter.