Składniki:

Pomidory

1 kilogram

Oregano

2 szczypty

Czosnek

1 sztuka

Masło

1 kilogram

Bazylia

1 szczypta

Chleb tostowy

1 opakowanie

medium

średnie

30 min.

4 os.

Brushetta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj pomidory na małą kostkę.

Krok 2

Przełóż pomidory do miski i dopraw je.

Krok 3

Opiecz chleb w tosterze.

Krok 4

Natrzyj pieczywo czosnkiem i masłem.

Krok 5

Umieść masę pomidorową na tostach.

Klasyczna Bruschetta z Pomidorami

Bruschetta to włoska przekąska, która zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Soczyste pomidory pokrojone w drobną kostkę, skropione oliwą i doprawione ziołami, ułożone na chrupiących grzankach to kwintesencja śródziemnomorskich smaków.

Dla kogo?

Ta przekąska idealnie sprawdzi się zarówno dla początkujących kucharzy, jak i doświadczonych smakoszy. Jest prosta w przygotowaniu, a efekt zachwyci każdego. To doskonała propozycja dla osób ceniących lekkie, roślinne przekąski pełne świeżych składników i wyrazistego smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Bruschetta świetnie sprawdzi się jako przystawka na spotkaniach rodzinnych, imprezach w ogrodzie czy kolacjach ze znajomymi. To również doskonały pomysł na szybki lunch lub lekką kolację w ciepłe dni. Podana na eleganckim talerzu będzie ozdobą każdego stołu.

Czy wiesz o tym?

Tradycyjna bruschetta wywodzi się z centralnych Włoch i pierwotnie była sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „bruscare”, co oznacza „przypalić” lub „opiec”. W klasycznej wersji chleb naciera się surowym czosnkiem, co nadaje charakterystyczny aromat.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoją bruschettę dodatkiem świeżej bazylii, kawałków mozzarelli lub posiekanej czerwonej cebuli. Ciekawą alternatywą będzie też dodanie oliwek, kaparów lub awokado. Eksperymentuj z różnymi rodzajami pieczywa – ciabatta, bagietka czy chleb pełnoziarnisty nadadzą przekąsce innego charakteru.

Zostaw komentarz