Składniki:

Brukselka

0.5 kilograma

Masło

2 łyżki

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Brukselka z masłem gotowana w bulionie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę oczyszczamy z wierzchnich liści, nacinamy głąb na krzyż, płuczemy.

Krok 2

W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i rozpuszczamy w niej kostkę Rosołu z kury Knorr. Do gotującej się wody dodajemy brukselkę i gotujemy przez 7-8 min.

Krok 3

W tym czasie topimy masło. Brukselkę odcedzamy, umieszczamy na talerzu i skrapiamy masłem.

Brukselka z masłem gotowana w bulionie

Delikatna brukselka gotowana w aromatycznym bulionie to klasyczne danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Ta miniaturowa kapusta zyskuje wyjątkowy charakter dzięki gotowaniu w intensywnym bulionie drobiowym Knorr, który nadaje jej głębię smaku i aromat.

Dla kogo?

Brukselka przygotowana tą metodą spodoba się zarówno miłośnikom klasycznej kuchni, jak i osobom poszukującym lekkiego, zdrowego dodatku do obiadu. To doskonała propozycja dla całej rodziny – nawet dzieci, które zwykle nie przepadają za warzywami, mogą przekonać się do tego dania dzięki delikatnemu smakowi masła i bulionu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się jako szybki dodatek do niedzielnego obiadu lub element codziennego posiłku. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, co czyni to danie doskonałym wyborem na dni, gdy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś wartościowego i smacznego.

Czy wiesz o tym?

Brukselka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna! Gotowanie jej w bulionie pozwala zachować więcej wartości odżywczych niż tradycyjne gotowanie w wodzie. Nacinanie głąba na krzyż to nie tylko tradycja – dzięki temu brukselka gotuje się równomiernie.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie dodając prażone migdały lub boczek smażony na chrupko. Świetnie sprawdzi się też posypanie brukselki tartym parmezanem lub skropienie sokiem z cytryny dla dodatkowej świeżości.

Zostaw komentarz