Składniki:

Cukier

30 dekagramów

Jajka

6 sztuk

Mąka

10 dekagramów

Czekolada

2 opakowania

easy

łatwe

45 min.

8 os.

BROWNIE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztop na parze czekoladę z masłem.

Krok 2

Jajka zmiksuj mikserem, wsypując cukier i mąkę.

Krok 3

Do masy dodaj ostudzoną czekoladę i połącz z pokruszonymi orzechami.

Krok 4

Dno formy (60x35cm.) pokryj pergaminem (papierem do pieczenia).

Krok 5

Wlej masę, piecz 20min. w temperaturze 200 stopni C.

Krok 6

Wystudź, wyjmij z formy, zdejmij papier i pokrój na kwadraty. Oblej sosem czekoladowym.

Brownie z polewą czekoladową – klasyk w nowej odsłonie

Wilgotne, intensywnie czekoladowe brownie z chrupiącymi orzechami i aksamitną polewą to deser, który zawsze zachwyca. Nasze brownie łączy w sobie głęboki smak gorzkiej czekolady z maślaną słodyczą i orzechowym akcentem. Rozpuszczone na parze masło z czekoladą nadaje ciastu niepowtarzalną konsystencję – wilgotne w środku z lekko chrupiącą skórką na wierzchu.

Dla kogo?

Brownie to idealny wybór dla wszystkich miłośników czekolady. Doskonale sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jest na tyle uniwersalne, że zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. Dzięki intensywnemu smakowi, nawet mały kawałek przyniesie ogromną przyjemność.

Na jaką okazję?

To ciasto sprawdzi się na każdą okazję – od nieformalnych spotkań przy kawie, przez podwieczorki z rodziną, po eleganckie przyjęcia. Możesz podać je na ciepło z gałką lodów waniliowych jako wykwintny deser, lub zapakować kawałki na piknik czy wycieczkę.

Czy wiesz, że…?

Brownie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i powstało przez przypadek na początku XX wieku, gdy cukiernik zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Dzięki temu błędowi powstał jeden z najpopularniejszych deserów na świecie!

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić brownie o różne dodatki: białą czekoladę, suszoną żurawinę, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie. Spróbuj też dodać szczyptę chili lub soli morskiej do polewy – te nieoczywiste dodatki wspaniale podkreślają smak czekolady i tworzą fascynujący kontrast smaków.

Zostaw komentarz