Składniki:
Cukier
30 dekagramów
Jajka
6 sztuk
Mąka
10 dekagramów
Czekolada
2 opakowania
łatwe
45 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roztop na parze czekoladę z masłem.
Krok 2
Jajka zmiksuj mikserem, wsypując cukier i mąkę.
Krok 3
Do masy dodaj ostudzoną czekoladę i połącz z pokruszonymi orzechami.
Krok 4
Dno formy (60x35cm.) pokryj pergaminem (papierem do pieczenia).
Krok 5
Wlej masę, piecz 20min. w temperaturze 200 stopni C.
Krok 6
Wystudź, wyjmij z formy, zdejmij papier i pokrój na kwadraty. Oblej sosem czekoladowym.
Brownie z polewą czekoladową – klasyk w nowej odsłonie
Wilgotne, intensywnie czekoladowe brownie z chrupiącymi orzechami i aksamitną polewą to deser, który zawsze zachwyca. Nasze brownie łączy w sobie głęboki smak gorzkiej czekolady z maślaną słodyczą i orzechowym akcentem. Rozpuszczone na parze masło z czekoladą nadaje ciastu niepowtarzalną konsystencję – wilgotne w środku z lekko chrupiącą skórką na wierzchu.
Dla kogo?
Brownie to idealny wybór dla wszystkich miłośników czekolady. Doskonale sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Jest na tyle uniwersalne, że zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy słodkości. Dzięki intensywnemu smakowi, nawet mały kawałek przyniesie ogromną przyjemność.
Na jaką okazję?
To ciasto sprawdzi się na każdą okazję – od nieformalnych spotkań przy kawie, przez podwieczorki z rodziną, po eleganckie przyjęcia. Możesz podać je na ciepło z gałką lodów waniliowych jako wykwintny deser, lub zapakować kawałki na piknik czy wycieczkę.
Czy wiesz, że…?
Brownie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i powstało przez przypadek na początku XX wieku, gdy cukiernik zapomniał dodać proszku do pieczenia do ciasta czekoladowego. Dzięki temu błędowi powstał jeden z najpopularniejszych deserów na świecie!
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić brownie o różne dodatki: białą czekoladę, suszoną żurawinę, wiórki kokosowe lub ulubione bakalie. Spróbuj też dodać szczyptę chili lub soli morskiej do polewy – te nieoczywiste dodatki wspaniale podkreślają smak czekolady i tworzą fascynujący kontrast smaków.